Merkel wint, maar coalitie verliest

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag bij de Bondsdagverkiezingen met haar partij CDU/CSU een grote overwinning behaald, maar zij zal de coalitie met de liberale FDP volgens de prognoses niet kunnen voortzetten. De kans is groot dat zij net als in de periode 2005-2009 een zogeheten grote coalitie met de sociaaldemocratische SPD gaat leiden.

Angela Merkel straalt als ze haar aanhangers toespreekt. Beeld ap
Angela Merkel straalt als ze haar aanhangers toespreekt.Beeld ap

Volgens de prognoses verdwijnt de FDP, die bij de vorige Bondsdagverkiezingen nog 14,6 procent van de stemmen kreeg, uit de Bondsdag. Zij behaalde rond 4,7 procent van de stemmen en dat is minder dan de kiesdrempel van 5 procent. De partij heeft sinds de stichting van de Bondsrepubliek in 1949 altijd deel uitgemaakt van de Bondsdag. Merkels christendemocratische CDU/CSU zou 42 procent van de stemmen hebben gekregen. Dat is 8 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen.

De SPD, die het in 2009 met nog geen kwart van de stemmen zeer slecht deed, krabbelde iets op, maar met ongeveer 26 procent blijven de sociaaldemocraten van kanselierskandidaat Peer Steinbrück ver achter bij de CDU/CSU. De Groenen, die van 1998 tot en met 2005 samen met de SPD regeerden, verloren zoals verwacht. De partij zou ongeveer 8 procent van de stemmen hebben behaald, 2,7 procentpunten minder dan 4 jaar geleden. De linkse partij Die Linke staat ook op rond 8 procent.

Voor de nieuwe partij Alternatief voor Duitsland (AfD), die een 'geordende ontbinding' van de eurozone nastreeft en het aantal immigranten wil beperken, is het een spannende avond. De partij staat volgens de prognoses op 4,9 procent. Daarmee zou zij de kiesdrempel net niet hebben gehaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden