Merkel wil met Macron samenwerken, maar komt pas in beweging wanneer hij levert

Hervorming van de Franse arbeidsmarkt kan niet langer wachten.

Emmanuel Macron en Angela Merkel Beeld getty
Emmanuel Macron en Angela MerkelBeeld getty

Met de deze week gepresenteerde besluiten tot liberalisering van de arbeidsmarkt neemt de regering-Macron noodzakelijke stappen om de vastgelopen Franse economie te reanimeren. De hervormingen dienen ook een politiek-Europees doel: zij vormen een absolute voorwaarde voor een vruchtbare samenwerking tussen Parijs en Berlijn inzake Europese integratie.

De modernisering van de arbeidsverhoudingen vormde het pièce de résistance van Macrons verkiezingscampagne. Hoewel veel Fransen hem vooral als president hebben gekozen om te voorkomen dat Marine Le Pen van het Front National zich van het Elysée meester zou maken, wisten de kiezers waar ze met Macron aan toe waren. Het besef groeit dat een werkloosheidspercentage van 9,6 onaanvaardbaar is. Het handhaven van de verworven rechten en pensioenen van de oudere werknemers zet jongeren, migranten en laagopgeleiden buitenspel en is funest voor het nemen van nieuwe initiatieven door bedrijven.

De kern van het programma van Macron bestaat uit het wegnemen van blokkades voor mobiliteit van arbeidskrachten. Regelgeving moet worden geschrapt, sociale bescherming moet plaatsvinden op het niveau van de individuele werknemers in plaats van de hele beroepsgroep en omscholing moet prioriteit krijgen. De onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden moeten liefst op bedrijfsniveau plaatsvinden.

Uniek voor de aanpak van Macron is dat hij werkgevers- en werknemersorganisaties bij zijn besluiten heeft betrokken. Daardoor speelt hij de vakcentrales uit elkaar; alleen de oud-linkse CGT roept op om op 12 september tegen Macron de straat op te gaan.

Macron onderstreept zelf dat Frankrijk in Europa achteraan loopt bij het aanpassen van de economie aan de concurrentie op de wereldmarkten. Dat geldt natuurlijk vooral ten opzichte van Duitsland. Zowel in economisch als in politiek opzicht is het zwaartepunt in de EU van Parijs richting Berlijn verschoven.

Merkel wil graag samenwerken met Macron, maar verbindt daaraan wel de voorwaarde dat hij zijn hervormingsprogramma ook uitvoert. De Franse plannen ter hervorming van de EU (een Europese minister van Financiën, euro-obligaties) worden in Berlijn welwillend aangehoord, maar Merkel komt pas in beweging als Macron levert. Heel verstandig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden