Update

Merkel wil in vierde termijn samenleving bijeenhouden

Angela Merkel wil in 2017 nogmaals bondskanselier worden en haar partij CDU bij de verkiezingen in het najaar van dat jaar gaan leiden. Dat heeft ze zondagavond gezegd. Merkel is al sinds 2005 regeringsleider in Duitsland.

Angela Merkel zondag bij een persconferentie over haar besluit. Beeld getty

In een toespraak legde ze zondag uit dat ze zich in een vierde termijn wil inzetten voor democratie, vrijheid en respect voor mensen, ongeacht hun ras en sekse. Ze zei daarbij ook dat haar doel is om de samenleving bijeen te houden en dat ze wil vermijden dat er een voedingsbodem is voor haat.

Merkel liet weten dat ze heel lang heeft nagedacht, voordat ze een besluit nam. Ze zei dat rekening moet worden gehouden met uitdagingen van links en rechts en met de grote tegenstellingen in de maatschappij. 'Ook Europees en internationaal worden onze waarden en onze manier van leven betwist', aldus de bondskanselier

Het besluit van Merkel komt niet onverwacht. In de afgelopen maanden hield zij nog wel de boot af door alleen maar te zeggen dat zij zich op 'een passend moment' over haar kandidatuur zou uitlaten. Maar alom werd rekening gehouden met een positief besluit.

De 62-jarige Merkel is in de bijna elf jaar van haar bondskanselierschap uitgegroeid tot 'de machtigste vrouw van Europa'. Alle politieke stormen wist zij tot dusver te doorstaan, met name de vluchtelingencrisis van vorig jaar toen honderdduizenden Syrische en andere vluchtelingen naar Duitsland kwamen. Haar ruimhartige toelatingsbeleid kwam haar op een storm van kritiek te staan, ook binnen haar eigen partij, maar zij hield onverkort vast aan haar adagium 'Wir schaffen das'.

Beeld reuters

Populisme

Bij de verkiezingen van volgend jaar zal zij moeten afrekenen met de rechts-populistische AfD, die als haar grote tegenspeler in de vluchtelingencrisis geldt. Die partij hoopt te profiteren van de groei van het rechtse populisme in heel Europa.

De leider van de Beierse christendemocraten, Horst Seehofer, heeft zondag opgetogen gereageerd op het besluit van bondskanselier Angela Merkel te proberen een vierde mandaat als Duits premier te bemachtigen. 'Wij willen het vertrouwen van de bevolking nog vier jaar langer en daar is duidelijkheid voor nodig', aldus Seehofer van de Christelijk Sociale Unie (CSU) in Beieren. Sinds Merkel vorig jaar de vluchtelingenstroom van destijds relatief gastvrij tegemoet trad, zijn er spanningen tussen de CSU en CDU. De twee partijen trekken normaal gebroederlijk op, maar de Beierse tak van de christendemocratische familie vindt dat Merkel veel te halfslachtig reageert op de migrantenstroom en op de opkomst van de anti-migrantenpartij Alternative für Deutschland (AfD).

Superlatieven

Het was een warme ontmoeting, donderdag tussen Obama en Merkel. Aan superlatieven geen gebrek. Obama: 'Als ik Duitser was, stemde ik op Merkel.'

Populariteit

De populariteit van Merkel is enigszins gedaald, maar nog altijd hoog te noemen. Sinds de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president wordt zij gezien als de regeringsleider die bij uitstek in staat is op te komen voor 'westerse waarden'. Scheidend president Obama zei op bezoek in Berlijn vorige week dat als hij Duitser was hij zeker op Merkel zou stemmen.

Maar ondanks alle lof tekenen zich ook donkere wolken voor Merkel af. Haar CDU leed eerder dit jaar enkele pijnlijke nederlagen bij regionale verkiezingen. De uitleg was dat burgers hun onvrede uiten over het vluchtelingenbeleid. Grote winnaar was de AfD. Om die partij tegengas te geven wil Merkel dat de campagne van het CDU zich volgend jaar gaat richten op mensen uit de middenklasse en mensen met lage inkomens. Die moeten overtuigd worden met praktische maatregelen die gunstig voor hen uitpakken.

Op 6 december volgt de officiële benoeming van Merkel tot partijeider. Tegenkandidaten zullen er vermoedelijk niet zijn, aangezien die door waarnemers bij voorbaat kansloos worden geacht. Voegt Merkel aan haar elf jaar als bondskanselier er nogmaals vier jaar toe, dan komt zij op gelijke hoogte met haar politieke leermeester en 'recordhouder' Helmut Kohl. Die hield het zestien jaar als bondskanselier vol.

Beeld afp
Beeld reuters
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden