Merkel wil herkansing Grondwet

Bondskanselier Angela Merkel zal zich tijdens het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie, in het eerste halfjaar van 2007, inzetten voor de aanvaarding van het bestaande ontwerp van de Europese Grondwet....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Tijdens een rede in de Bondsdag over Europa stelde zij een doorstart van ‘het project Europa’ in het vooruitzicht. De burger zal daarbij in het middelpunt van de belangstelling komen te staan.

Volgens de Duitse regeringsleider worden vrede en vrijheid inmiddels dermate vanzelfsprekend geacht, dat de burger ze niet langer herkent als de verdiensten van het verenigde Europa. Het proces van eenwording is echter nog altijd actueel, en van levensbelang voor de Europeanen.

De relevantie van de Europese Unie moet, aldus Merkel, vooral zichtbaar worden gemaakt op het gebied van onderwijs, innovatie en onderzoek. ‘Daar ligt onze kracht.’

Verder moet Europa adequaat reageren op de uitdagingen van de globalisering, en zijn ‘verantwoordelijkheid nemen’ bij vredeshandhaving en bestrijding van het internationaal terrorisme.

De Europese Grondwet moet dienen als leidraad en inspiratiebron van haar handelen. Volgens Merkel komt de Grondwet juist tegemoet aan de kritiek op het bureaucratisch karakter van de EU en op het veronderstelde automatisme bij de uitbreiding van de Unie. Zij maant de lidstaten de grens van de opnamecapaciteit in acht te nemen.

De bondskanselier lijkt met betrekking tot de Grondwet een activistischer beleid voor te staan dan de Europese Commissie, die juist deze week liet weten de ontwerptekst voorlopig in de ijskast te willen zetten. De Nederlandse regering ziet eveneens weinig heil in een nieuwe poging de Grondwet te ratificeren.

In Duitsland daarentegen, zegt 61 procent van de mensen overtuigd te zijn van de noodzaak van een Grondwet. Van de grote betekenis die aan Europa wordt toegekend, getuigt ook het feit dat de Bondsdag nu al over het Duits voorzitterschap debatteert.

Merkel oogstte veel bijval met haar adhesiebetuiging aan de Grondwet, maar voorzag niet in de behoefte aan een duidelijk verhaal over de bestrijding van de Euroscepsis. Volgens Renate Künast, voorzitter van de Groenen-fractie, heeft de bondskanselier de Bondsdag naar een abstract schilderij laten kijken, maar heeft zij niet duidelijk gemaakt hoe zij het draagvlak voor de Grondwet wil verbreden.

Gregor Gysi (Linkspartei) verweet de bondskanselier zich niet in het fundamentele nee tegen de Grondwet in Frankrijk en Nederland te hebben verdiept: ‘U kunt toch niet een wetstekst gaan uitventen waar twee lidstaten zich krachtig tegen hebben uitgesproken?’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden