Merkel wil 'drastisch minder' asielzoekers in aanloop naar partijcongres

Aan de vooravond van het partijcongres van de CDU (Christen-Democratische Unie) zegt de Duitse bondkanselier Angela Merkel de toestroom van vluchtelingen 'drastisch' te willen reduceren. Haar woorden duiden op een compromis tussen haar eigen opendeurbeleid en de kritiek daarop vanuit conservatieve hoek van haar partij.

Bondskanselier Angela Merkel staat de pers te woord aan de vooravond van het partijcongres van de CDU. Beeld null
Bondskanselier Angela Merkel staat de pers te woord aan de vooravond van het partijcongres van de CDU.

Maandag begint in Karlsruhe het partijcongres van de CDU en Merkel zegt geen problemen te verwachten wat betreft het vluchtelingenbeleid van haar regering. Aanvankelijk leek het congres echter op een bittere confrontatie uit te lopen tussen voorstanders van Merkels relatief gastvrije beleid en de vele christendemocratische tegenstanders, die vinden dat het land veel te veel vluchtelingen opneemt.

Maar Merkel zei zondagavond op televisie dat er een compromistekst over haar beleid is opgesteld. Daarin zou volgens de bondskanselier staan dat 'we het aantal mensen dat naar ons toe komt drastisch willen verminderen'. Met die tegemoetkoming aan de kritische geluiden lijkt Merkel binnen haar eigen partij de angel uit het conflict te hebben gehaald tussen voor- en tegenstanders van haar vluchtelingenpolitiek.

Tegelijkertijd heeft de bondskanselier de druk weerstaan om een limiet te stellen aan het aantal immigranten dat Duitsland binnen mag komen. Onder anderen de jongerenvereniging van de CDU had daarop aangedrongen, maar die eis hebben de jonge christendemocraten zondag laten vallen.

Een miljoen asielzoekers

De vluchtelingenpolitiek van Merkel blijft een controversieel onderwerp in de Duitse politiek en samenleving. De grote toestroom immigranten is veel politici en burgers een doorn in het oog. Vorige week maakte het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat het aantal asielzoekers dat Duitsland tot nu toe ontving in 2015 bijna een miljoen bedraagt.

Als gevolg van de vluchtelingencrisis is de populariteit van de bondskanselier onder Duitse stemgerechtigden gedaald in de afgelopen maanden. Conservatieve critici binnen haar partij beschouwen het daarom als een noodzaak om de omvang van de instroom asielzoekers snel terug te dringen. Zo niet, dan zouden Merkels kansen op een vierde termijn als bondskanselier in gevaar zijn, aldus haar critici.

'Persoon van het Jaar'

Time Magazine verkoos afgelopen woensdag Angela Merkel tot 'Persoon van het Jaar'. Van de Griekse schuldencrisis tot de onderhandelingen over de Russische Krim-annexatie: de Duitse bondskanselier was bij iedere crisis betrokken. Lees hier het jaar van 'Mutti Merkel' aan de hand van vijf stukken.

Angela Merkel op de cover van Time Magazine. Beeld null
Angela Merkel op de cover van Time Magazine.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden