Merkel veroordeelt sluiten van Balkanroute
Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is het 'geen oplossing' dat sommige landen hun grens volledig hebben gesloten voor vluchtelingen. Dit hadden ze niet 'unilateraal' mogen besluiten, zegt ze op de Duitse radio: er had overleg met de hele Europese Unie moeten plaatsvinden. Nu wordt Griekenland volgens Merkel in een 'erg moeilijke situatie' gebracht.
Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en de niet EU-landen Servië en Macedonië hebben hun grens allemaal volledig afgesloten. Hiermee komt er een einde aan de Balkanroute, die tienduizenden vluchtelingen het afgelopen jaar gebruikten om van Griekenland naar West-Europa te komen.
Macedonië liet de afgelopen maand alleen mondjesmaat Syrische en Irakese vluchtelingen door bij de grens met Griekenland. Duizenden vluchtelingen strandden daarom in de Griekse grensplaats Idomeini.
'Erger dan Afrika'
De situatie in Idomeni is 'erger dan de ergste Afrikaanse toestanden', zegt Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling die op dit moment in het gebied is. 'Tenten staan onder water, baby's zijn drijfnat en bij de voedseluitdeling staan eindeloze rijen. Dit gaat niet lang goed. Het is hopeloos en uitzichtloos, een schande dat dit gebeurt op Europees grondgebied.'
De stichting stelt per direct 300 duizend euro beschikbaar voor de komst van tenten, poncho's, dekens en sanitaire voorzieningen. 'Dit geld besteden we normaal gesproken in Burundi of Zuid-Soedan. Nu is het nodig in Europa', aldus Ceelen tegen persbureau ANP.
Maandag sloten de EU en Turkije een politiek akkoord dat de Balkanroute overbodig zou moeten maken. Hierin staat dat de Griekse grens wordt gesloten voor economische migranten en alle Syrische vluchtelingen. De vluchtelingen die toch illegaal de grens oversteken vanuit Turkije, worden teruggestuurd. Daarmee wordt het begin van de Balkanroute, de grens tussen Griekenland en Macedonië, afgesneden.