Merkel tegen Netanyahu: 'Holocaust is wel onze verantwoordelijkheid'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag gereageerd op de uitspraken van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de Holocaust. 'We erkennen onze verantwoordelijkheid voor de Shoah'. Netanyahu zei dinsdag dat Adolf Hitler helemaal niet van plan was de Joden uit te moorden, maar dat hem dat ingefluisterd werd door de toenmalige grootmoefti van Jeruzalem.

Redactie
De Israëlische premier Netanyahu en de Duitse bondskanselier Merkel. Beeld EPA
De Israëlische premier Netanyahu en de Duitse bondskanselier Merkel.Beeld EPA

Merkel zei dit op een gezamenlijke persconferentie van haar en Netanyahu in Berlijn. 'De Duitsers hebben geen redenen om hun geschiedenisbeeld te veranderen. We erkennen onze verantwoordelijkheid voor de Shoah.'

Endlösung

Dinsdag zei de Israëlische premier dat Adolf Hitler in eerste instantie helemaal niet van plan was de Joden uit te moorden: hij wilde ze slechts uitzetten. Het idee voor grootschalige uitroeiing als 'Endlösung der Judenfrage' werd de nazidictator ingefluisterd door de toenmalige grootmoefti van Jeruzalem, Haj Amin al-Husseini. Netanyahu zei in Berlijn wel dat 'niemand mag ontkennen dat Hitler verantwoordelijk was voor de Holocaust'.

De uitlating over de grootmoefti kwam Netanyahu op protest te staan. Niet alleen van Palestijnen, maar ook van de Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon. 'Het was zeker niet Husseini die ermee kwam om de Joden massaal uit te roeien. Het was het kwaadaardige idee van Hitler.'

Haj Amin al-Husseini tijdens de ontmoeting met Adolf Hitler in 1941. Beeld Wikimedia
Haj Amin al-Husseini tijdens de ontmoeting met Adolf Hitler in 1941.Beeld Wikimedia

Ontmoeting Führer en grootmoefti

Netanyahu sprak dinsdag over de ontmoeting tussen de Palestijnse moefti met nazisympathieën en de Führer in 1941 in Berlijn. Toen zou Hitler van plan zijn geweest de Joden uit te zetten, waarop Husseini gezegd zou hebben: 'Als je ze uitwijst, komen ze allemaal hierheen', doelend op Palestina, dat toentertijd onder Brits mandaat viel.

Volgens Netanyahu vroeg Hitler vervolgens wat hij dan met ze aanmoest, waarop de moefti hem de oplossing aanreikte: 'Verbrand ze'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden