Merkel spreekt klare taal in China

In de Duitse kranten figureren de Chinezen deze dagen als onverzadigbare parasieten. Zij tappen stelselmatig laptops af van buitenlandse zakenlieden....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Als belangrijkste Europese handelspartner is Duitsland daarvan vaak het slachtoffer. De belangstelling van de Chinezen zou zich uitstrekken tot een innovatief gebruik van zaden door een bakker in Noordrijn-Westfalen. En zij zouden zich, zo meldt der Spiegel, toegang hebben verschaft tot de computersystemen van alle Duitse ministeries – inclusief het Bundeskanzleramt.

Bondskanselier Angela Merkel heeft de kwestie aan de orde gesteld tijdens een driedaags bezoek aan China (dat vandaag wordt afgesloten). Met de weergave van een fictief gesprek tussen de bondskanselier en haar Chinese ambtsgenoot tempert Spiegel Online de eventuele verwachtingen van haar interventie. ‘Wat heeft u op mijn PC ontdekt?’, vraagt Merkel. ‘Dat het broekpak dat u onlangs bij het postorderbedrijf heeft gekocht veel te duur was’, luidt het antwoord.

In werkelijkheid heeft Merkel haar gastheren geattendeerd op de schadelijke gevolgen van negatieve publiciteit. ‘De wereld kijkt naar u’, was de boodschap waarmee zij naar China is gekomen. ‘Vooral tijdens het jaar van de Olympische Spelen. China kan het zich niet veroorloven om zich in de aan de gezamenlijke spelregels te onttrekken.’ De bondskanselier deed haar toezegging gestand dat zij ‘klare taal’ zou spreken. Ook over thema’s die haar voorgangers nog angstvallig meden, zoals de mensenrechten en de catastrofale toestand van het milieu in China. Want openharigheid kan de regering in Peking best verdragen, veronderstelde zij.

Inderdaad uitte minister-president Wen Jiabao veel begrip voor de Duitse zorgen over de product- en internetpiraterij – zij het dat hij ontkende dat Chinese overheidsorganen hiervoor verantwoordelijk zijn. Met het uitspreken van zijn respect voor ‘geestelijke eigendommen’ van vreemde mogendheden, erkende hij impliciet dat het daaraan tot dusverre nogal eens heeft ontbroken.

Merkels gastheren reageerden gelaten op haar ‘onofficiële gesprek’ met dissidente journalisten. En zij zegden een reductie van de emissie van schadelijke stoffen met 10 procent in 2010 toe.

Waarnemers zien hierin een bevestiging van het gezag dat Angela Merkel ook in China geniet, en van de grote betekenis die wordt toegekend aan goede betrekkingen met Duitsland – dat binnenkort door China zal worden afgelost als wereld-exportkampioen.

De voldoening over de openhartigheid die Merkel zich in Peking heeft kunnen veroorloven, gaat echter gepaard met scepsis over de reële gevolgen van haar bezoek. Haar achteloosheid tegenover de mensenrechten en het milieu vormt tenslotte de weerslag van ontwikkelingsgang van vele eeuwen. En productimitatie werd al door Confucius gerechtvaardigd: ‘Wie niet in de sporen van anderen treedt, bereikt nooit zijn doel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden