Merkel roept op tot instelling no-flyzone in deel Syrië

De Duitse bondskanselier Merkel heeft de strijdende partijen in Syrië opgeroepen akkoord te gaan met instelling van een no-flyzone om burgers te beschermen. De oproep kwam nadat Turkije eerder vandaag zei dat een 'veiligheidszone' in Syrië moet worden ingesteld langs de Zuid-Turkse grens waar niet mag worden gevochten. Dit zei vicepremier Yalcin Akdogan.

Een Russische Su-24 stijgt op vanaf een Syrische luchtmachtbasis bij Latakia. Beeld Reuters
Een Russische Su-24 stijgt op vanaf een Syrische luchtmachtbasis bij Latakia.Beeld Reuters

De bufferzone moet tien kilometer breed zijn. Ankara wil zo onder andere voorkomen dat het stadje Azaz in handen valt van het Syrische leger, of onder controle komt van de Koerdische militie YPG.

Rusland verwierp echter meteen het Turkse plan. Volgens Moskou kan zo'n zone niet worden ingesteld zonder toestemming van de Syrische regering. Merkel noemde in het Duitse parlement de situatie in Syrië 'onacceptabel'. De no-flyzone waarvoor ze pleit, moet de bombardementen onmogelijk maken van de Syrische en Russische luchtmacht in het noorden van Syrië.

Het belegerde Azaz, dat op de route ligt tussen Ankara en de Noord-Syrische stad Aleppo, is het laatste bolwerk van de Syrische rebellen tussen Aleppo en de Turkse grens. Turkije probeert al dagen te voorkomen dat Azaz wordt veroverd door het door Rusland en Iran gesteunde regeringsleger van president Bashar al-Assad, of de YPG. Deze Koerdische militie beschouwt Ankara als een verlengstuk van de in Turkije verboden Koerdische PKK.

De YPG, die door het Turkse leger werd bestookt, maakt van het Syrische regeringsoffensief gebruik om terrein te veroveren in het gebied op de gematigde rebellen. Nu beide groepen oprukken naar de Turkse grens, probeert Turkije de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) te overtuigen gezamenlijk grondtroepen naar Syrië te sturen.

De Turkse president Erdogan waarschuwde woensdag dat de Turkse beschietingen van de YPG-strijders niet zullen stoppen. Volgens vicepremier Akdogan probeert de YPG 'demografische veranderingen' in het grensgebied door te voeren door de Turkmeense en Arabische bewoners te verjagen. 'Turkije zal geen onderdeel zijn van dit spel', waarschuwde Akdogan in een tv-interview.

President Erdogan roept de Amerikanen op een keuze te maken tussen de YPG en Turkije. Amerika is een bondgenoot van Turkije en steunt de Koerdische strijders in Syrië.

Bondskanselier Merkel woensdag in het parlement. Beeld Getty
Bondskanselier Merkel woensdag in het parlement.Beeld Getty

Grondoperatie

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei dinsdag dat Turkije een gezamenlijke operatie op de grond wil in Syrië. Ankara heeft dit voorgesteld aan de bondgenoten. Volgens de minister zijn die het echter niet eens over een grondoperatie. Vooral de VS voelen weinig voor een offensief op de grond. Ook Nederland is tegen, zei premier Rutte.

Cavusoglu: 'Sommige landen zoals wij, Saoedi-Arabië en enkele West-Europese landen hebben gezegd dat een grondoperatie nodig is. Maar om dit alleen van Saoedi-Arabië, Turkije en Qatar te verwachten is onjuist en onrealistisch'. Rutte: 'Het inzetten van grondtroepen in Syrië met de chaos die er op dit moment is, lijkt me geen logische vervolgstap.'

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken verwacht niet snel een staakt-het-vuren in Syrië. 'Het is duidelijk dat het realiseren van een wapenstilstand tijd zal vergen', schrijft de bewindsman woensdag aan de Tweede Kamer. Gesprekken met de oppositie hierover hebben nog niet plaatsgevonden. De Tweede Kamer is bezorgd over de rol van Turkije in het conflict.

Vorige week kwamen de achttien landen en organisaties van de International Syria Support Group (ISSG) een bestand overeen voor Syrië. 'De internationale ontwikkelingen sinds de ISSG-bijeenkomst stemmen vooralsnog weinig hoopvol', aldus de minister. VN-gezant Staffan de Mistura is in Damascus om te praten over het bestand.

Syrische vluchtelingen vlakbij het stadje Azaz en de grens met Turkije. Beeld AFP
Syrische vluchtelingen vlakbij het stadje Azaz en de grens met Turkije.Beeld AFP

Hulp

Een hulpkonvooi met 35 vrachtwagens is woensdag aangekomen in Moudamiya, een voorstad van de hoofdstad Damascus. Dat meldt het staatspersbureau SANA. Moudamiya is een van de plaatsen in Syrië waar mensen vanwege langdurige belegeringen zijn verstoken van voedsel en andere basisbenodigdheden.

Zeker honderd trucks stonden eerder op de dag klaar bij Damascus om naar Moudamiya en een aantal andere locaties te rijden. De regering gaf dinsdag de VN toestemming voor hulpkonvooien voor burgers in nood op zeven plaatsen waar heftig wordt gevochten.

Andere konvooien moeten Madaya en Zabadani zien te bereiken. De hulpgoederen bestaan onder andere uit voedsel en medicamenten. Ook gaan er medische teams mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden