Update

Merkel: Poetin doet niet genoeg, nieuwe sancties onvermijdelijk

De Russische president heeft niet genoeg gedaan om het akkoord dat vorige week in Genève werd gesloten te implementeren. Nieuwe sancties zijn daarom onvermijdelijk. Dat heeft de Duitse Bondskanselier Angela Merkel vandaag in een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin gezegd.

Een pro-Russische separatist steekt een sigaret op bij het bezette overheidsgebouw in Gorlovka. Beeld ap

'Rusland heeft de macht, of zou de macht kunnen hebben, om de separatisten op het vreedzame pad te brengen en te discussiëren over de grondwet en de voorbereidingen voor de verkiezingen (op 25 mei)', aldus Merkel tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Poolse premier Donald Tusk.

Omdat Rusland te weinig stappen in deze richting zet, 'moeten we reageren', vervolgde Merkel. 'Het zal een gezamenlijke actie zijn van Europa en de G7, vanwege het gebrek aan vooruitgang en we zullen verdere sancties heffen.'

De aankondiging van Merkel komt op het moment dat de Oekraïense troepen aan het 'tweede deel' van de antiterreuroperatie in Slavjansk zijn begonnen. De toegangswegen naar de stad zijn afgesloten. Er zijn nog geen schotenwisselingen gemeld. Wel ontplofte er in het nabijgelegen Kramatorsk een helikopter. Daarbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen. De piloot kon net voor de ontploffing uit de helikopter springen. Het vliegveld zou op dat moment in handen zijn geweest van Oekraïense militairen.

Obama: gerichte sancties
Ook de Amerikaanse president Obama zei vandaag met een aantal Europese regeringsleiders te hebben afgesproken om gerichte sancties tegen Rusland in te stellen, in reactie op het niet naleven van het Genève-akkoord. Hij vindt dat Rusland er schuldig aan is dat de spanningen in en rond Oekraïne oplopen, en zei dat Rusland nog steeds een vreedzame oplossing voor de crisis kan vinden.

Invasie
Na de dood van vijf separatisten, gisteren, reageerde Russische troepen met een grootscheepse oefening langs de grens met Oekraïne. Maar de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, liet vandaag weten dat dat geen consequentie heeft voor de 'antiterreuroperatie' in Oost-Oekraïne. 'Er is geen onderbreking in verband met de dreiging van een invasie door het Russische leger', aldus de minister.

Zijn collega, de minister van Defensie Mikhailo Koval, zei tegen persbureau Interfax dat Russische troepen weliswaar nog maar één kilometer van de grens verwijderd zijn, maar dat 'Oekraïense troepen klaarstaan om eventuele agressie af te weren'.

Russische soldaten bij de stad Belgorod, nabij de grens met Oekraïne. Beeld reuters

Derde Wereldoorlog
Volgens de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek wil Rusland een 'derde wereldoorlog' beginnen door Oekraïne 'militair en politiek' te bezetten en zo een conflict creëren dat zich over de rest van Europa zal verspreiden. 'De wereld is de Tweede Wereldoorlog nog niet vergeten, maar Rusland wil alweer een derde wereldoorlog starten', zei Jatsenjoek tijdens een regeringsbijeenkomst die live werd uitgezonden op de televisie.

Moskou ontkent deze aantijgingen. De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zei dat de militaire oefening een reactie was op de situatie in Oekraïne en de oefeningen van de NAVO in Polen. 'De krachten zijn duidelijk ongelijk', zei hij volgens het Russische persbureau Interfax.

De Russische regering zegt er juist van overtuigd te zijn dat 'Kiev een oorlog houdt tegen zijn eigen bevolking', aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Dit is een misdaad, stelde hij vandaag tijdens een bijeenkomst van jonge diplomaten in Moskou. 'Diegenen die het leger hiertoe hebben aangezet, zullen daarvoor boeten. Daar ben ik zeker van: ze zullen veroordeeld worden voor hun acties.'

Deze week verklaarde Lavrov al dat Moskou iedere aanval op Russische burgers zal opvatten als een aanval op Rusland. Hij herinnerde daarbij aan de oorlog tegen Georgië in 2008, toen Rusland ingreep om Russen in de opstandige regio Zuid-Ossetië te beschermen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Beeld getty

Nieuwe strafmaatregelen
De Amerikaanse minister van Buitenlands Zaken, John Kerry, waarschuwde Rusland eerder vandaag nog voor een 'ernstige en dure vergissing' in het conflict met Oekraïne. Als Moskou Oekraïne blijft destabiliseren, zal de internationale gemeenschap ervoor zorgen dat de 'kosten voor Rusland alleen maar toenemen', aldus Kerry in Washington.

Volgens The New York Times zouden vandaag al nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland kunnen worden ingesteld. Dat meldt de krant op gezag van een bron bij de regering.

Ruim een week geleden werden in Genève afspraken gemaakt tussen Rusland, Oekraïne, de VS en de EU over de-escalatie van het conflict. Daarin staat onder meer dat pro-Russische groeperingen zich moeten ontwapenen en de bezette regeringsgebouwen moeten verlaten. Verder staat er dat alle partijen in het conflict moeten afzien van iedere vorm van geweld, intimidatie en provocatie.

Beeld reuters
Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden