Update

Merkel: 'Over begrotingspact valt niet te onderhandelen'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag gezegd dat er over het gesloten begrotingspact niet te onderhandelen valt. Merkel zei dit in een reactie op de verkiezingen in zowel Frankrijk als Griekenland. De Fransen kozen de socialist François Hollande tot hun nieuwe president, de Griekse kiezers straften de zittende regeringspartijen af.

Bondskanselier Merkel.Beeld REUTERS

Merkel sluit elke mogelijkheid tot heronderhandelen uit. 'Het begrotingspact dat nu op tafel ligt, is niet bespreekbaar', zei Merkel onder meer tegen persbureau Reuters. Het pact werd al door 25 van de 27 landen van de Europese Unie ondertekend, en heeft als doel de financiële gezondheid van de Unie-landen te herstellen of te bestendigen.

Open armen
Merkel liet vandaag weten dat Hollande en zij afgesproken hebben 'intensief en goed samen te werken' en ze voegde eraan toe dat Hollande 'met open armen zal worden ontvangen'. Merkel beklemtoonde dat de betrekkingen van Duitsland en Frankrijk essentieel zijn voor Europa. De Duitse bondskanselier steunde in de verkiezingsstrijd in Frankrijk de zittende centrumrechtse president Nicolas Sarkozy.

Hollande heeft tijdens zijn campagne meermaals kritiek geuit op de nadruk van Duitsland op bezuinigingen om de Europese schuldencrisis te bestrijden. De nieuwe president van Frankrijk wil juist investeren in de economie om de groei aan te zwengelen.

'Wij in Duitsland zijn van mening, en dat ben ik ook persoonlijk, dat het begrotingspact niet onderhandelbaar is. Het is afgesproken en ondertekend door 25 landen', aldus Merkel. 'We zitten middenin een debat waarin Frankrijk, onder de nieuwe president, uiteraard eigen nadrukken zal leggen. Maar we praten over twee zijdes van dezelfde medaille. Vooruitgang is alleen mogelijk via solide financiën plus economische groei', aldus de bondskanselier.

Duitsland waarschuwde verder ook de Grieken, die gisteren tijdens de parlementsverkiezingen de regeringspartijen die pro-Europese bezuinigingen zijn, een afstraffing gaven. De Griekse kiezers lijken echter meer te zien in partijen die zich tegen Europa en Brussel afzetten, en de gemaakte afspraken willen opschorten. De regeringscoalitie verloor gisteren haar meerderheid.

Solidariteit
De Europese Commissie is bereid om Griekenland te blijven helpen met de economische hervormingen van het land mits Athene zich aan de afspraken houdt. De gemaakte afspraken vormen de basis voor een duurzame toekomst van het land, aldus een woordvoerster vandaag in een reactie op de verkiezingen van gisteren.

De zegsvrouw verwacht dat de toekomstige Griekse regering de gemaakte afspraken van het reddingsplan nakomt. Griekenland heeft voor honderden miljarden euro's steun toegezegd gekregen in ruil voor vergaande hervormingen. De maatregelen treffen de bevolking hard. Het is nu aan de Grieken om een regering te vormen met een stabiele meerderheid, aldus de zegsvrouw.

Griekse schouders
'De verantwoordelijkheid rust op Griekse schouders', voegde de woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro) toe. Alle Europese partners hebben aangegeven Griekenland te ondersteunen om in de eurozone te blijven en hebben hun solidariteit getoond, aldus de zegsman. 'Solidariteit is tweerichtingsverkeer.'

De zegsman benadrukte dat het 'volledig en op tijd' doorvoeren van de maatregelen essentieel is om de gestelde doelstellingen te halen.

Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden