Weblog

'Merkel, nu machtigste vrouw ter wereld, in de jaren '80 kraakster'

Angela Merkel was in haar jonge jaren kraakster, schrijft Rolf Bos. 'Angela Merkel als 'Hausbesetzerin', op vijf minuutjes wandelen vanaf de plek waar ze nu als de machtigste vrouw van de wereld zetelt.'

WEBLOG - Rolf Bos
Angela Merkel in haar jonge jaren Beeld epa
Angela Merkel in haar jonge jarenBeeld epa

De woningnood is groot in Berlijn, altijd al geweest. Nog steeds vind je in vele wijken krakers. Vaak herinnert de sfeer in bepaalde Berlijnse wijken aan het Amsterdam van de jaren tachtig. Ook Angela Merkel was in haar jonge jaren kraakster, blijkt uit een recent stukje in een jeugdblad.

De jaren tachtig, de DDR, Oost-Berlijn. Angela was net gescheiden, zo vertelde ze onlangs aan een aantal scholieren tijdens een bezoekje aan een Berlijnse school, en ze zocht woonruimte. Via via hoorde ze dat er in de Berlijnse Templinerstraat een huis leegstond. 'Ben ik dus heengegaan. Ik brak in met een sleutel - nee, ik had niet eens een sleutel. Ik heb het slot opengebroken.'

Het jeugdblad Spiesser zette het opmerkelijke citaat op pagina 19 van het blad. Later kreeg ze voor de woning in de Templinerstraat trouwens een woonvergunning.

Groot nieuws in Duitsland zeker? Nou nee, al eerder had Merkel toegegeven dat ze ook in Berlijn Mitte al eens illegaal in een woning in de Marienstrasse gewoond had, op nummer 24. Nu een hippe buurt, met Latte Machiatto drinkende moeders, in haar jonge (en wilde?) jaren vervallen. Niemand wilde daar aan het eind van de jaren zeventig, Merkel was net klaar met haar studie in Leipzig, wonen.

Er stonden daar in oost voor de val van de Muur, net als in west trouwens, honderden huizen leeg. De krakers in west leverden regelmatig veldslagen met de politie, Merkel in Oost-Berlijn was vooral braaf. Ze betaalde zelfs huur.

Maar toch, Angela Merkel als 'Hausbesetzerin', op vijf minuutjes wandelen vanaf de plek waar ze nu als de machtigste vrouw van de wereld zetelt. Het kan verkeren.

Rolf Bos is correspondent van de Volkskrant in Berlijn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden