Merkel: niet morrelen aan het begrotingspact

De eerste reactie van bondskanselier Angela Merkel op de nieuwe Franse president was maandag beleefd, doch uitermate beslist. Uiteraard zal ze François Hollande met 'open armen' ontvangen, zei ze, maar haar koers voor Europa blijft overeind: 'Wij in Duitsland zijn van mening dat over het begrotingspact niet te onderhandelen is.'

MERLIJN SCHOONENBOOM

BERLIJN - In de reacties in Duitsland op de verkiezingsuitslagen in Frankrijk en Griekenland staat het besef voorop dat Merkel het moeilijker gaat krijgen in Europa. Na jaren van samenwerking met president Sarkozy bestaat het duo 'Merkozy' - waarbij Angela Merkel steeds meer overwicht kreeg - niet meer. 'De Grieken en de Fransen versterken Merkels tegenstanders', zoals Der Tagesspiegel het omschrijft.

De socialist Hollande heeft zich tijdens zijn verkiezingsstrijd openlijk tegen de conservatieve Merkel en de Duitse dominantie in de EU afgezet. 'Duitsland beslist niet alleen in Europa', zei hij. Hollande is tegen de strenge bezuinigingskoers en hij wil meer impulsen voor economische groei. Merkel steunde om die reden openlijk Sarkozy bij diens verkiezingsstrijd tegen Hollande.

Haar felicitaties aan Hollande vielen maandag eerder nuchter dan strijdbaar uit. 'We zullen zien', zei Merkel met een opvallende grijns. 'Meningsvorming is in Europa nooit eenvoudig geweest, maar het is altijd gelukt.' Wat Hollande ook roept, aanpassing van het begrotingspact 'kan simpelweg niet meer', zei ze.

Veel waarnemers verwachten dat Hollande zijn trotse toon richting Duitsland zal matigen nu hij president is. De Frans-Duitse as is nu eenmaal 'essentieel voor Europa', zoals Merkel zelf al fijntjes opmerkte. Die opmerking wordt door Duitse commentatoren geïnterpreteerd als: Hollande zal wel inbinden.

Enkele Duitse conservatieven houden zelfs een wederzijdse toenadering voor mogelijk. Hollande wordt gezien als rustiger dan Sarkozy, meer het type Merkel. Ruprecht Polenz (CDU), voorzitter van de commissie voor buitenlandse politiek in de Bondsdag, voorziet dat Merkel beter met Hollande zal kunnen samenwerken dan in het begin met Sarkozy.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden