Merkel matigt toon tegen Grieken

Duitsland eist niet langer dat Griekenland de controle over zijn begroting overdraagt aan een speciale commissaris in Brussel. Na furieuze reacties uit Athene verzachtte bondskanselier Merkel maandag haar toon.

ROBERT GIEBELS en MARC PEEPERKORN

BRUSSEL - Betere beheersing van de Griekse uitgaven moet nu 'vrijwillig' en 'samen met Athene' worden vastgelegd.

Hoewel het niet op de agenda stond, hing het dreigende faillissement van Griekenland als een schaduw over de EU-top. Vorig jaar zegden de eurolanden Athene een tweede noodlening van 130 miljard euro toe, onder voorwaarde dat er eindelijk werk werd gemaakt van eerder beloofde bezuinigingen. Inmiddels is duidelijk dat Griekenland wederom zijn doelen niet haalt.

Uit ergernis daarover lanceerde Berlijn vorige week het idee een aparte commissaris in Brussel tijdelijk vetorecht te geven over begrotingsbesluiten van de Griekse regering. Ook willen de Duitsers dat Athene wettelijk vastlegt dat alle inkomsten 'eerst en vooral' naar verlaging van de staatsschuld gaan.

De Griekse minister van Financiën zei dat een land nooit gedwongen mag worden te kiezen tussen 'economische hulp en nationale waardigheid'.

De discussie over Griekenland ligt volgende maand weer op tafel van de EU-leiders. Dan moet duidelijk zijn of de banken werkelijk afzien van de helft van hun vorderingen op Griekenland. Op basis daarvan en van de Griekse bezuinigingsinspanningen, beslissen de leiders vervolgens of de tweede noodlening van Griekenland wordt vrijgegeven. Niet uitgesloten is dat die hoger uitvalt - 15 miljard meer - dan de voorziene 130 miljard.

Om de snel stijgende werkloosheid in te dammen, beloofden de EU-leiders nationale banenplannen op te stellen. Beschikbare EU-subsidies - nog 82 miljard euro tot 2014 - moeten bij voorkeur worden ingezet in projecten die banen opleveren. Extra aandacht krijgt bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden