Merkel mag nu verder met liberalen
Licht verlies voor christen-democratische CDU/CSU...
BERLIJN Het doel van Angela Merkel is bereikt, zo zei ze zelf direct na de uitslag van de Bondsdagverkiezingen zondag. Na vier jaar ‘grote coalitie’ krijgt Duitsland een regering van de christen-democratische CDU/CSU en de liberale FDP. In deze nieuwe zogeheten zwart-gele coalitie blijft Merkel de bondskanselier.
De uitslag is een duidelijke slag voor de zittende regering van CDU/CSU en de sociaal-democraten (SPD). Deze grootste twee partijen hebben stemmen verloren. De winnaars van de 17de verkiezingen van het Duitse parlement zijn de drie oppositiepartijen.
De sociaal-democraten bereikten met 23,1 procent en een verlies van 11,1 procentpunten een historisch dieptepunt. Ook de christen-democraten van Merkel behaalden met 33,8 procent (een verlies van 1,4) hun op een na slechtste uitslag sinds de oprichting van de Bondsrepubliek in 1949.
Merkel heeft zondagavond de uitslag echter direct als een overwinning opgeëist. Volgens haar is het duidelijk dat in ‘een grote coalitie de partijen veren moeten laten’. Het is echter ‘voor het eerst dat een partij toch kan doorregeren’. In 2005 was een zwart-gele coalitie ook Merkels doel. Uiteindelijk haalde ze toen het gewenste resultaat niet, door een onverwacht goede uitslag van de SPD.
De zwart-gele coalitie is alleen mogelijk dankzij het resultaat van de liberale partij FDP. De FDP haalde haar beste resultaat ooit, met 14,6 procent. Ook Die Linke en de Groenen hebben niet eerder zo goed gepresteerd. Die Linke wonnen rond de 3,5 procentpunt en boekten een record met rond de 12 procent. De Groenen wonnen rond de 2 procentpunt en komen uit op 10,1 procent.
Voor het eerst in elf jaar zullen de sociaal-democraten weer in de oppositie belanden. In een reactie zei SPD-leider Frank-Walter Steinmeier dat hij oppositieleider wil worden.
Niet eerder zijn zo weinig Duitsers gaan stemmen. Kwam in 2005 nog 77,7 procent op, destijds een historische dieptepunt, dit keer was dat 72 procent.