Merkel in verlegenheid door bespioneren Frankrijk

De Duitse inlichtingendienst BND heeft de Amerikaanse NSA jarenlang geholpen bij het bespioneren van het Franse Elysée-paleis, de Europese Commissie en vliegtuigbouwer Airbus. Dat is door Duitse media onthuld.

Fokke Obbema
De Franse President Francois Hollande (R) en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Beeld afp
De Franse President Francois Hollande (R) en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel.Beeld afp

Vooral de onthulling over het bespioneren van het Elysée brengt bondskanselier Angela Merkel in verlegenheid. De Franse president François Hollande heeft vooralsnog niet van zijn verontwaardiging laten blijken. Ook het eveneens afgeluisterde Franse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de kaarten tegen de borst: 'We hebben contact gehad', wil een woordvoerder alleen maar kwijt.

In Brussel drong de voorzitter van de Europese Commisie, Jean-Claude Juncker, aan op duidelijkheid: 'Dit moet door de Duitse autoriteiten, maar ook door parlementariërs, worden opgehelderd. Dan zien we verder'.

Onduidelijk is in hoeverre Merkel of onder haar vallende ambtenaren ervan hebben geweten. De BND verschafte aan de NSA toegang tot een belangrijk afluisterstation in het Zuid-Duitse Bad Aibling , maar wilde wel op de hoogte worden gehouden van de Amerikaanse activiteiten. Alle 'ongebruikelijke' NSA-spionageverzoeken zouden, zo stellen Duitse media, door de BND jarenlang zijn doorgespeeld aan Merkels eigen Kanzleramt. Maar haar ambtenarenapparaat zou pas achter die informatiestroom zijn gekomen, toen het zelf een onderzoek naar de NSA-activiteiten instelde. Aan het hoofd van het Kanzleramt stond in de betreffende jaren Thomas de Maizière, de huidige minister van Binnenlandse Zaken die toch al onder vuur ligt. De verwachting is dat vooral hij door deze affaire in de problemen kan komen.

'Ernstige vertrouwensbreuk'

De totale omvang ervan is nog lang niet duidelijk, aldus de Duitse media, onder verwijzing naar de industriële dimensie ervan. De Europese vliegtuigfabrikant Airbus mengde zich donderdag in het debat door te melden een juridische aanklacht tegen de BND te overwegen. De hulp van de Duitse dienst aan de Amerikaanse geheime dienst zou wel eens ten goede kunnen zijn gekomen aan de grote concurrent, het Amerikaanse Boeing.

De onthullingen over politieke spionage plaatsen Merkels eerdere slachtofferschap in een schril daglicht. In 2013 bleek dat haar smartphone langdurig door de NSA was afgeluisterd. Met de Duitse publieke opinie toonde de bondskanselier zich hevig verontwaardigd. Zij sprak van een 'ernstige vertrouwensbreuk' en stelde: 'Spioneren onder vrienden dat doe je niet'.

Die verontwaardiging keert nu als een boemerang terug. Vooral in eigen land zal ze zich moeten verantwoorden. Zowel coalitiepartner SPD als de oppositie vraagt zich af wat de gevolgen van het afluisteren van 'bevriende' Franse politici voor de Frans-Duitse betrekkingen zijn. De Duitse sensatiekrant Bild, normaal vriendelijk voor Merkel, nam alvast een voorschot door haar verklaring over niet spioneren onder vrienden 'hypocriet' te noemen. 'In het beste geval wilde het Kanzleramt niet weten wat de NSA deed op Duits grondgebied, te weten onze 'vrienden' in Europa bespioneren', aldus Bild.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden