Merkel in nieuwjaarsspeech: terrorisme is grootste test

In haar nieuwjaarstoespraak heeft Angela Merkel nieuwe maatregelen aangekondigd die de veiligheid in Duitsland moeten vergroten na de dodelijke aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. De Duitse bondskanselier zei zaterdag ook dat moslimterrorisme de grootste test is waar Duitsland mee te maken heeft.

Angela Merkel bij haar nieuwjaarstoespraak. Beeld AFP
Angela Merkel bij haar nieuwjaarstoespraak.Beeld AFP

Ze omschreef 2016 in haar jaarlijkse televisietoespraak als een jaar waarin de wereld op zijn kop stond. Ze spoorde Duitsers aan populisme links te laten liggen en ziet voor Duitsland een leidende rol in het aanpakken van de verschillende problemen in de Europese Unie. Merkel zegt dat vele Duitsers hun vraagtekens hebben bij de EU - die ze verdedigde.

Ook al is de Europese Unie 'traag', de leden zouden zich moeten concentreren op gezamenlijke belangen. 'Ja, Europa zou zich moeten richten op wat het echt beter kan dan een land zelf. Maar wij Duitsers zouden nooit op het idee moeten komen dat elk land een betere toekomst heeft als het alleen verder gaat', waarmee de Duitse bondskanselier uithaalde naar Brexit en de Duitse partij AfD die een vertrek uit de EU wil en een stop op asielzoekers.

Volgens Merkel is Duitsland sterker dan terrorisme en zal de regering alles doen om 'veiligheid in vrijheid' te waarborgen. Ze zei dat de Duitse overheid met wetten komt om de veiligheid te verbeteren na de aanslag in Berlijn op 19 december waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. De verdachte van de terreuraanslag, een Tunesische asielzoeker, werd vorige week in Italië doodgeschoten. 2016 was een jaar van 'zware testen', waarvan de zwaarste moslimterrorisme was, aldus Merkel. 'Het is vooral bitter en ziekmakend wanneer terreuraanslagen worden gepleegd door mensen die bescherming zoeken in ons land.' Merkel maakte onlangs bekend dat ze zich herkiesbaar stelt als lijsttrekker bij de CDU voor een volgende regeringstermijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden