NieuwsDuitsland

Merkel hekelt ‘gif van racisme’ na aanslag op shishalounges in Hanau

Bij twee schietpartijen op woensdagavond in het Duitse Hanau zijn zeker negen doden en meerdere gewonden gevallen. De schoten zijn gelost in twee shishalounges. De vermoedelijke dader, een 43-jarige man, is dood aangetroffen in zijn woning, waar nog een ander lichaam werd gevonden.

De Duitse minister van Justitie Christine Lambrecht legt samen met minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer en premier van de staat Hessen Volker Bouffier bloemen bij een van de shishalounges.  Beeld AFP
De Duitse minister van Justitie Christine Lambrecht legt samen met minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer en premier van de staat Hessen Volker Bouffier bloemen bij een van de shishalounges.Beeld AFP

Bondskanselier Merkel zei dat het erop lijkt dat de schutter gedreven leek door vreemdelingenhaat. Ze sprak van het ‘gif van racisme’. Vicekanselier Olaf Scholz sprak van ‘rechtse terreur’ die 75 jaar na het nazi-bewind weer in Duitsland opduikt. Ook de minister van Binnenlandse Zaken van Hessen, Peter Beuth, zei dat mogelijk haat tegen buitenlanders een motief was.

Onder de slachtoffers zijn volgens de Turkse ambassadeur in Duitsland vijf personen met een Turkse achtergrond. De schutter wordt officieel verdacht van terrorisme. Volgens Duitse media gaat het om de 43-jarige Tobias Rathjen, een inwoner van Hanau, gelegen in de deelstaat Hessen ten oosten van Frankfurt. Volgens Beuth was hij niet bij de politie bekend. De man had een wapenvergunning en was lid van een wapenclub.

De autoriteiten gaan ervan uit dat de schutter alleen handelde. ‘Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat hier andere personen bij betrokken waren’, aldus de politie in een verklaring. Volgens de autoriteiten ziet het ernaar uit dat de man zelfmoord pleegde in zijn huis. Het tweede lichaam is van zijn 72-jarige moeder.

De eerste schietpartij vond plaats op het Kurt-Schumacher-Platz rond 10 uur ’s avonds. De schutter zou daarna de wijk Kesselstadt in gevlucht zijn en opende later het vuur vanuit zijn auto op een ander waterpijpcafé. Zeker vijf mensen raakten daarbij gewond.

Hanau is een gemeente in de deelstaat Hessen. Beeld de Volkskrant
Hanau is een gemeente in de deelstaat Hessen.Beeld de Volkskrant

Over het motief van de schutter is nog niet veel bekend. Diverse bronnen melden dat er een schriftelijke bekentenis is gevonden, waarin onder meer rechts-radicale opmerkingen staan. ‘Vanwege het belang van deze zaak en de mogelijk xenofobe motieven’ hebben federale aanklagers het onderzoek overgenomen, aldus een justitiewoordvoerder.

Ook meldt de krant Bild dat de schutter enkele dagen voor de schietpartij een video op YouTube plaatste. Bronnen rond de veiligheidsdiensten zeggen dat hij in het Engels een ‘persoonlijke boodschap aan alle Amerikanen’ uitsprak. Het filmpje circuleerde donderdagochtend nog op internet en lijkt te zijn opgenomen in een woning.

De man verklaart onder meer dat in de VS militaire installaties bestaan waar kinderen worden gedood. Ook zou de duivel er worden vereerd. Hij roept de Amerikanen op ‘nu de strijd aan te gaan’ tegen dergelijke misstanden. In de video verwijst hij niet naar de schietpartijen die zouden volgen. De autoriteiten willen niets zeggen over de authenticiteit van het filmpje. De politie onderzoekt ook een website die vermoedelijk van de schutter is. De eerste indicatie is volgens minister Beuth dat hij een ‘xenofobisch motief’ had.

Forensische experts bij een auto die tijdens een van de schietpartijen beschadigd raakte. Beeld REUTERS
Forensische experts bij een auto die tijdens een van de schietpartijen beschadigd raakte.Beeld REUTERS

‘Verschrikkelijk’

‘Onze gedachten deze ochtend gaan uit naar de inwoners van Hanau waar deze verschrikkelijke misdaad werd begaan’, liet een woordvoerder van bondskanselier Merkel weten. ‘Wij rouwen om de dood van de slachtoffers.’

Een woordvoerder van de Turkse president Erdogan zei dat sommige slachtoffers een Turkse achtergrond hebben. ‘Wij gaan ervan uit dat de Turkse autoriteiten alles zullen doen om deze zaak op te lossen’, aldus de woordvoerder. ‘Racisme is een collectieve kanker.’

‘Het was een verschrikkelijke avond’, aldus de burgemeester van Hanau, Claus Kaminsky, tegen de krant Bild. ‘Dit zal ons nog lang bezighouden. Het is een avond die je je niet erger voor kunt stellen.’ Over het eventuele motief van de schutter wilde Kaminsky nog niets zeggen.

CDU-parlementariër Katja Leikert, die Hanau vertegenwoordigt, reageerde ook geschokt op de schietpartijen. ‘In deze afschuwelijke nacht wens ik alle nabestaanden van de slachtoffers veel sterkte en de gewonden een snelle genezing’, aldus Leikert.

Politie in Hanau zet een robot bij het huis van de vermoedelijke schutter.  Beeld AP
Politie in Hanau zet een robot bij het huis van de vermoedelijke schutter.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden