Merkel heeft hervorming zorg rond

De grote coalitie van Angela Merkel heeft afspraken gemaakt over een ingrijpende hervorming van de Duitse gezondheidszorg. Het plan voorziet onder andere in de vorming van een ‘gezondheidsfonds’ dat wordt gefinancierd door werkgevers, werknemers en de belastingbetaler....

Van onze correspondent

Uit dit fonds wordt een vast bedrag per verzekerde beschikbaar gesteld. Voor ziektekosten die hiermee niet worden gedekt, kan de burger zich aanvullend verzekeren bij een ziekenfonds.

De deelnemende fondsen kunnen kiezen tussen een systeem van hoofdelijke omslag (waarbij elke verzekerde dezelfde bijdrage betaalt) of een inkomensafhankelijke premie.

Deze constructie brengt de uitersten bijeen waarmee de coalitiepartners CDU en SPD de onderhandelingen over de gezondheidszorg zijn ingegaan. De christen-democraten hadden een mild regime van concurrentie tussen de ziekenfondsen willen invoeren, en hadden de uitgaven voor de gezondheidszorg (die tussen 1970 en nu met ruim duizend procent zijn gestegen) minder op de loonkosten willen laten drukken.

De sociaal-democraten hadden de gezondheidszorg meer fiscaal (door de belastingbetalers) willen laten financieren, en hadden het eigen risico voor de verzekerde tot een minimum willen beperken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden