Merkel: geen extra belastingverhoging door opvang vluchtelingen

Het groeiend aantal asielzoekers in Duitsland zal niet tot een belastingverhoging leiden. Die belofte deed de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een interview dat maandag in het blad Bild verschijnt.

Beeld epa

Duitsland had eerder al aangegeven dat het dit jaar 800.000 vluchtelingen zou opnemen. Er zijn intussen al verschillende maatregelen aangekondigd om dat in goede banen te leiden. Zo heeft de Duitse overheid de bijdrage verhoogd aan deelstaten, die asielzoekers opvangen.

Daardoor ontstond bij veel Duitsers de vrees dat ze geconfronteerd zouden worden met een nieuwe 'Soli' of solidariteitsbijdrage. Dat is een extra belastingheffing die na de Duitse eenwording werd opgelegd en nog altijd door alle Duitsers betaald wordt.

Merkel ontkent in het interview met Bild evenwel dat er een dergelijke belastingverhoging komt. 'We hebben het geluk dat we jarenlang een voorzichtig beleid hebben gevoerd, en dat onze economische situatie momenteel goed is', zo veegt de bondskanselier die vrees van tafel.

'Niemand de rug toekeren'
Peter Altmaier, de stafchef van Merkel die vanaf deze maand is belast met de coördinatie van het regeringsbeleid voor vluchtelingen en migranten, zei in een afzonderlijk interview dat Duitsland de toestroom aankan, maar het systeem om hen op te vangen nog moet stroomlijnen.

Duitsland zal iemand in nood echter 'niet de rug toekeren'. De bureaucratie en de asielprocedure moeten versneld worden. Ook mensen die niet echt asiel nodig hebben, moeten versneld naar hun land van herkomst terug worden gestuurd, zei Altmaier.

Merkel zei dat er ook nieuwe regels komen voor andere zaken, zoals het feit dat asielzoekers in Duitsland meer geld te besteden hebben dan in de meeste andere lidstaten van de Europese Unie. Mogelijk zullen zij voortaan voorzieningen en diensten in natura aangeboden krijgen, in plaats van geld.

Duitse agenten controleren paspoorten bij de grens met Oostenrijk. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.