Merkel en Sarkozy willen nieuw Europees Verdrag

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy willen een nieuw Europees Verdrag voor de 27 lidstaten van de Europese Unie. Als dat niet mogelijk is, dan in elk geval voor de 17 eurolanden. Dat hebben zij bekendgemaakt na afloop van een bijeenkomst in Parijs.

Angela Merkel en Nicolas SarkozyBeeld reuters

Sarkozy zei dat 'wat er gebeurd is, nooit meer mag gebeuren', en dat beide leiders daarom een nieuw verdrag willen. In het verdrag moeten automatische sancties voor landen met een begrotingstekort van meer dan 3 procent worden opgenomen. Ook moeten er steviger controlemechanismen worden ingebouwd die voorkomen dat het tekort en de staatsschuld te ver oplopen. Op deze manier moet de schuldencrisis worden beteugeld.

Merkel zei 'structurele veranderingen' te willen, 'die verdergaan dan afspraken'. 'Dit pakket laat zien dat we absoluut vastbesloten zijn de euro als stabiele munt en als een belangrijke bijdrage aan de Europese stabiliteit te behouden', aldus Merkel.

Beide leiders namen ferm afstand van de Eurobonds, de gezamenlijke Europese obligaties. Die zijn 'op geen enkele manier een oplossing voor de crisis', aldus Sarkozy. In 2012 moet het Europese Noodfonds definitief zijn vorm hebben gekregen. Beslissingen daarin hoeven niet unaniem genomen te worden. Een meerderheid van 85 procent zou voldoende moeten zijn. Verder zou er - zo lang de crisis voortduurt - elke maand een Europese top moeten plaatsvinden, aldus Merkel en Sarkozy.

Woensdag worden de plannen van 'Merkozy' in detail bekendgemaakt. Donderdag en vrijdag buigen de Europese leiders zich tijdens de eurotop in Brussel over de plannen.

De Europese beurzen veerden op na bekendmaking van de plannen door de twee leiders. Ook de euro werd meer waard ten opzichte van de dollar.

Voor de aanpassing van het Europees Verdrag is de instemming van alle lidstaten nodig. Ofwel parlementen moeten het nieuwe verdrag goedkeuren, of het verdrag moet middels een referendum aan de bevolking worden voorgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden