Merkel en Sarkozy redden de euro deze week. Of niet?

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vliegt naar Parijs vandaag voor een lunch met de man die ze afgelopen jaar bijna vaker zag dan haar eigen echtgenoot: de Franse president Nicolas Sarkozy. Inzet: tot een akkoord komen dat de euro moet redden. Donderdag en vrijdag, tijdens alweer een cruciale eurotop, kan dit dan worden voorgelegd aan de andere vijftien leiders van de eurolanden.

Nicolas Sarkozy en Angela MerkelBeeld ap

Over de hoofdlijnen zijn 'Merkozy' het wel eens. De begrotingsdiscipline moet worden aangescherpt, de regels moeten duidelijker en strakker, en er moeten boetes en sancties kunnen worden uitgedeeld aan landen die zich niet aan de afspraken houden.

Onenigheid
Maar op één essentieel punt is er onenigheid: wie heeft de uiteindelijke bevoegdheid de sancties op te leggen. Duitsland - en ook Nederland en de andere triple-A landen - vindt dat de Europese Commissie uiteindelijk moet kunnen beslissen over sancties en boetes. Frankrijk - maar ook Spanje en andere landen - is van mening dat de beslissingsbevoegdheid ten lange leste altijd bij de regeringsleiders moet blijven. Die zijn immers democratisch gekozen.

Wat ook meespeelt is dat Sarkozy liever niet ziet dat de regels in beton zijn gegoten. Daarom zei hij afgelopen vrijdag dat de Europese Unie niet moet overschakelen op de automatische piloot en intergouvermenteel moet blijven. Zo kan er nog worden afgeweken van de regels, mocht dat nodig zijn.

Machtsvraag
Dit meningsverschil is niet zo makkelijk op te lossen. Het gaat niet om cijfertjes, maar echt om de inrichting van de eurozone, om de machtsvraag. Maar Merkel en Sarkozy staan onder grote druk om er vanmiddag - of de komende dagen - uit te komen.

De eurotop is donderdag en vrijdag, en dan zitten de Europese leiders weer met z'n zeventienen om de tafel. Het is veel makkelijker om met z'n tweeën tot een akkoord te komen dan met z'n allen. Dus alles wat nu al kan worden overeengekomen, is winst.

Bovendien zijn de markten nog altijd zeer onrustig. Die nemen geen genoegen meer met halfbakken overeenkomsten of twijfel. Die willen duidelijkheid. En ook de Europese Centrale Bank wil horen over duidelijke, afdwingbare sancties. Pas dan zal het de markten de zekerheid geven die ze zo graag willen hebben. Pas dan zal de ECB zeggen te zullen ingrijpen, wat er ook gebeurt.

Onduidelijk
Het is, kortom, een ontmoeting waar zeer veel van afhangt. Het is nog onduidelijk of Merkel en Sarkozy vanmiddag al een akkoord kunnen presenteren. Ze hebben tot donderdagavond, want dan schuiven de euroleiders dus aan voor het openingsdiner van de eurotop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden