Merkel en Erdogan komen amper aan bod bij rentree Böhmermann

Erdogan kwam alleen in een bijzin aan bod, en over Merkel ging het ook al nauwelijks. Wie verwacht had dat Jan Böhmermann bij zijn rentree in Neo Magazine Royaal uitgebreid in zou gaan op de 'Staatsaffaire' rond zijn Erdogangedicht, werd teleurgesteld. De Duitse cabaretier maakte een gewone uitzending van Neo Magazine Royal die met ongewone aandacht werd bekeken.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Jan Böhmermann viel met de deur in huis: 'Er rust veel druk op deze uitzending.' Dat was ook zo, maar juist door het meteen in de eerste minuut zo te stellen, maakte hij de beladenheid rondom zijn rentree bij ZDF belachelijk. Typisch Böhmermann. Zoals aangekondigd liet Böhmermann andere mensen, fans, ingezonden grappen maken omdat hij het zelf 'juridisch teveel gedoe vond opleveren.' Dat zei hij herhaaldelijk met een clownesk schouderophalen zei.

Zelfs grappen over Hitler maakt Jan Böhmermann niet meer, zei hij. 'Als hij een beetje een goede advocaat heeft klaagt hij me aan, wegens verstoring van de rust van een dode.' De grappen waren wat flauw, en talig-nerderig en soms grappig - in die zin was het een uitzending van Neo Magazine Royal zoals er voor vorige maand al 44 waren geweest.

Tweede plan

Böhmermann refereerde wel voortdurend aan de ophef en aan het proces dat Erdogan tegen hem aan had gespannen, maar op een soort tweede plan van de uitzending. 'Oh dus zijn vriendin zou rustig een geit kunnen zijn', maar ook 'ik moet oppassen, er loopt nog ergens een zaak tegen me.'

Maar bij het interview met voormalig leider van politieke partij Die Linke, met Gregor Gysi - 'hij zit vaak op internet want daar houdt iedereen van links' - ging Böhmermann met zn vingers in z'n oren zitten neuriën toen Gysi zei dat hij het Erdogan-gedicht smakeloos had gevonden.

Toch bevatte de uitzending vuurwerk - zij het van een volledige apolitieke orde. Neo Magazine Royale had twee acteurs binnengesmokkeld bij het reality-programma Schoondochter Gezocht van RTL, waarin mannelijke vrijgezellen van het type 'aandoenlijk hopeloos' op zoek gaan naar een relatie Dit alles onder de bezielende leiding van presentatrice Vera int Veen - type kloeke moeke.

#verafake

De ene acteur speelde een haperend pratende jongen die van treinen en schildpadden hield, de ander zijn emotioneel-alcoholistische vader. 'Hel erg over the top', zei Böhmermann zelf. Maar Neo Magaine Royal filmde met verborgen met camera's hoe RTL de door de acteurs gespeelde clichématige stumpers nog karikaturaler probeerde te maken.

Ook filmden ze het contract waarin stond dat de kandidaten voor 30 draaidagen maar 150 euro onkostenvergoeding kregen. Deze ontmaskering is best een groot wapenfeit, vooral omdat de formule Schoondochter deze week zijn tienjarige jubileum viert. Op Twitter was de hastag van deze actie #verafake, de hele avond trending en veel Twitteraars feliciteerden Böhmermann met deze dijk van een comeback.

Maar ook hier refereerde Böhmermann nog even aan de affaire, toen hij uit de doeken deed hoe de acteurs hadden vermeden RTL hun paspoorten te laten zien. 'Want valse paspoorten maken ging niet. Wij bij Neo Magazine Royal doen niets dat tegen de wet indruist.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden