Merkel en coalitie in crisisberaad over vluchtelingen

De Duitse bondskanselier Merkel houdt vandaag crisisberaad met haar coalitiepartners SPD en CSU over de toestroom van zo'n 8.000 vluchtelingen naar Duitsland. Het beraad volgt op harde kritiek van de CSU in Beieren op het besluit van Merkel om duizenden migranten in Hongarije tot Duitsland toe te laten. De SPD juicht het openen van de Duitse grens in het weekeinde juist toe.

Vluchtelingen lopen hat station van Dortmund uit.Beeld epa

Merkel had zaterdag laat telefonisch overleg met de Hongaarse premier Orban. Ze noemden het doorlaten van duizenden vluchtelingen uit Hongarije richting Oostenrijk en Duitsland 'een uitzondering'.

Hongaarse media melden dat Oostenrijk zondag een einde zou maken aan de vrije doorgang. Maar hiervan was zondag nog geen sprake. Ook vanochtend vertrokken nog vluchtelingen vanuit Boedapest naar de grensplaats Hegyeshalom.

Duitse functionarissen zijn boos op Hongarije omdat het vluchtelingen zou aanmoedigen naar de grens te trekken. De CSU, de zusterpartij van Merkels CDU, wil dat de massale toestroom van vluchtelingen wordt beperkt. De Beierse minister Herrmann van Binnenlandse Zaken noemde het openstellen van de grens 'een verkeerd signaal'. Hij hekelt dat Merkel het plan niet heeft besproken met de Duitse deelstaten.

Volgens bestuursleden van de CSU heeft het toelaten van de vluchtelingen 'een aanzuigende werking'. 'Zo kan het niet verder', aldus partij-secretaris Andreas Scheuer. 'Duitsland kan zich dit niet veroorloven.'

Merkel en Orban belden elkaar nadat in de Beierse hoofdstad zo'n 8.000 vluchtelingen per trein waren aangekomen uit Hongarije. In de nacht van zaterdag op zondag reden drie treinen met vluchtelingen het station van München binnen. De laatste trein, met zo'n duizend vluchtelingen, kwam zondag vroeg aan in München.

Ze werden onthaald door enthousiaste hulpverleners en vrijwilligers, die de vluchtelingen opwachtten met drinken, eten en speelgoed voor de kinderen. In Dortmund demonstreerden aanhangers van rechtse partijen bij het station tegen de aankomst van de vluchtelingen.

Het merendeel van de vluchtelingen, veelal afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Irak, blijft niet in München. Twee treinen reden verder naar Dortmund en Braunschweig.

Samen met de Oostenrijkse bondskanselier Faymann besloten Duitsland en Hongarije in de nacht van vrijdag op zaterdag dat de vluchtelingen, die dagen vastzaten in Hongarije, tijdelijk Oostenrijk en Duitsland mochten binnenreizen.

Merkel en Orban belden elkaar om de chaotische situatie in Hongarije te bespreken. In een verklaring na afloop zei Merkels kantoor dat tot het doorlaten van de voornamelijk Syrische vluchtelingen was besloten vanwege de 'noodsituatie' aan de grens.

Hongarije had eerder op de dag bussen ingezet om vluchtelingen naar de grens te brengen. Ook zijn meer dan tweeduizend vluchtelingen per trein naar Oostenrijk gebracht. Premier Orban zei zaterdag dat er geen vervoer meer geregeld wordt.

Bij het Centraal Station van Dortmund demonstreerden aanhangers van extreem-rechts tegen de aankomst van de duizenden vluchtelingen uit Hongarije.Beeld epa

Vluchtelingen in de trein

De vluchtelingen die op hun weg van Boedapest naar de Oostenrijkse grens door de Hongaarse politie zijn tegengehouden op het station Bicske, 40 kilometer buiten de hoofdstad, zijn woedend. En ze zijn niet bereid een duimbreed toe te geven. Een reportage van Volkskrant-redacteur Carlijne Vos.

Het overvolle station van Dortmund.Beeld epa

Bewaken

Toch hebben zich bij het treinstation van Boedapest weer veel vluchtelingen verzameld. De meeste migranten zijn via Wenen verder gereisd naar Duitsland. Op het station van Wenen sliepen vannacht zo'n 1.500 vluchtelingen. 'Het was vreselijk in Hongarije', aldus Omar die met zijn familie Wenen wist te bereiken.

Merkel en Orban benadrukten dat beide landen hun 'Europese verplichtingen' zullen nakomen. Eerder zei het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat Berlijn zich zal houden aan de zogenaamde 'Dublin-regels'. Deze bepalen dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land dat ze binnenkomen.

'De Dublin-regels zijn nog steeds van kracht en we verwachten dat andere landen zich eraan zullen houden', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Als een voorstel daarover door het Hongaarse parlement wordt goedgekeurd, gaat het land zijn grenzen beter bewaken. Dat betekent meer politieagenten en militairen bij de grens, maar ook een metershoog hek op de grens met Servië, dat op 15 september klaar moet zijn.

Vrijwilligers wachten op het station van Dortmund op een trein uit München met vluchtelingen. Ze hebben pakketten klaargelegd voor de migranten.Beeld epa

Lof

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is vol lof over het optreden van Duitsland en Oostenrijk. 'Na talloze voorbeelden van vluchtelingen en migranten die op schandelijke wijze werden behandeld in Europa is dit sprankje menselijkheid een opluchting', zei Gauri van Gulik van Amnesty.

Gulik: 'Maar het is verre van voorbij, in Hongarije of Europa als geheel. De pragmatische en menselijke benadering die nu eindelijk wordt gehanteerd moet de regel worden in plaats van de uitzondering.'

De Beierse minister Joachim Herrmann van Binnenlandse Zaken uitte ook kritiek op Merkel. Het openstellen van de grens was volgens hem 'een verkeerd signaal'. Hij hekelt dat Merkel het plan niet heeft besproken met de Duitse deelstaten.

Duitsland: het beloofde land

In München zijn dit weekeinde zo’n 8.000 vluchtelingen aangekomen. Duitsland verwacht dit jaar 800 duizend vluchtelingen en migranten. Het land geldt voor hen als het beloofde land. Wat maakt Duitsland zo aantrekkelijk?

Alleen al in München kwamen zaterdag naar schatting 8.000 vluchtelingen aan.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden