Merkel doet compromis: haar CDU zal streven naar minder asielzoekers

De top van de Duitse regeringspartij CDU is intern tot een compromis gekomen over het Duitse vluchtelingenbeleid. Na een paar weken van hevige discussies over het partijstandpunt, werd gisterenavond beslist om te streven naar een vermindering van het aantal asielzoekers.

Angela Merkel spreekt de pers toe. Beeld null
Angela Merkel spreekt de pers toe.

Bondskanselier Angela Merkel benadrukt wel dat er geen bovengrens komt voor het aantal vluchtelingen dat in Duitsland wordt opgevangen.

Binnen de Duitse christendemocraten was onvrede ontstaan over de wijze waarop bondskanselier Angela Merkel de vluchtelingencrisis aanpakt. Onder meer de jongerenafdeling en de Beierse zusterpartij CSU hadden gepleit voor een bovengrens op het aantal vluchtelingen, iets waar Merkel hevig tegen verzette.

Uiteindelijk werd een compromistekst uitgewerkt door het partijbestuur. Daarin staat onder andere dat CDU 'vastesloten is de instroom van asielzoekers en vluchtelingen door effectieve maatregelen merkbaar te verminderen.' Daarnaast werd ook overeengekomen dat de grenscontroles 'indien nodig' kunnen worden opgevoerd. Peter Tauber, secretaris-generaal van de partij, zei dat die grenscontroles moeten dienen om de veiligheid te verhogen en geen instrument mogen worden om mensen aan de grens terug te sturen.

Dankzij het compromis binnen het CDU-bestuur kan de partijtop eensgezind beginnen aan het partijcongres, dat maandag in Karlsruhe van start gaat.

null Beeld null

'Hulp asielzoekers geen kerntaak leger'

Het leger moet zich niet langer bezig houden met hulp aan vluchtelingen in Duitsland. Dat vindt de voorzitter van de defensiecommissie van het Duitse parlement, Hans-Peter Bartels.

'Het was goede, snelle hulp in een noodsituatie voor burgers, maar het mag geen permanente taak worden", zegt de SPD-politicus maandag tegenover de krant Die Welt. Burgerhulp in eigen land is geen kerntaak van strijdkrachten, vindt Bartels.

Bekeken moet worden hoe de soldaten kunnen worden vervangen door 'civiel personeel'. Volgens Bartels mag de opleiding van de Bundeswehr-soldaten en hun voorbereiding op internationale missies niet lijden onder het werk dat zij doen voor asielzoekers. Voor missies in het buitenland zijn vanaf januari komend jaar 5.000 soldaten nodig en voor de NAVO moet Duitsland hetzelfde aantal soldaten leveren.

Massale vechtpartij in Hamburg

In Hamburg is binnen 48 uur tot twee keer toe een massale vechtpartij uitgebroken onder asielzoekers in een opvanglocatie.

De meest recente ongeregeldheden vonden zondagavond plaats. Toen gingen tussen de zestig en tachtig bewoners uit Syrië en Eritrea elkaar te lijf. De mannen gebruikten stokken, stenen en houten latten. Na drie uur was de strijd beëindigd. Vijf bewakers en twee bewoners raakten lichtgewond. De politie pakte tien relschoppers op, maar liet hen nog diezelfde nacht weer vrij.

Zaterdag ging het ook mis in het vluchtelingenonderkomen. In totaal vielen vijftig Syriërs en Eritreeërs elkaar toen aan. Een bewoner raakte daarbij gewond. Niemand werd opgepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden