Merkel: bespioneren van bevriende landen is verkeerd

De Duitse bondskanselier Merkel heeft vandaag voor het eerst gereageerd op berichten dat de Duitse geheime dienst BND de Amerikaanse NSA heeft geholpen bij het bespioneren van bevriende landen. 'Bespioneren van vrienden mag helemaal niet. Het is duidelijk dat dat niet mag gebeuren', zei de bondskanselier in Berlijn.

Redactie
Merkel vandaag op een persconferentie. Beeld afp
Merkel vandaag op een persconferentie.Beeld afp

Merkel verdedigde tegelijk de BND en ze beklemtoonde dat de nauwe samenwerking tussen de beide inlichtingendiensten bijzonder belangrijk is voor de veiligheid van de burgers. De Duitse regering zal er alles aan doen om de BND zo goed mogelijk in staat te stellen zijn werk te doen, zei de bondskanselier.

Merkels regering staat onder druk door de onthullingen vorige week in Duitse media dat de BND de NSA hielp om vooral functionarissen van de Franse regering en de Europese Unie te bespioneren. Ook Oostenrijkse autoriteiten werden afgeluisterd.

Merkel zei dat de regering de parlementscommissies die de BND controleren, over de details van de samenwerking tussen de inlichtingendienst en de NSA zal informeren. Het is altijd noodzakelijk een goede balans te vinden tussen de bescherming van de privésfeer en het belang dat de burger heeft bij het voorkomen van terreuraanslagen, zei Merkel. 'De juiste balans vinden is mijn taak'.

Opstappen

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere, een bondgenoot van Merkel, heeft oproepen van de oppositie om af te treden afgewezen. Hij ontkent dat hij het parlement niet volledig heeft ingelicht over de samenwerking met de NSA. De oppositie vindt ook dat de baas van de BND, Gerhard Schindler, moet opstappen vanwege het schandaal.

Merkel is zelf ook slachtoffer van de afluisterpraktijken van de NSA geweest. Uit documenten die twee jaar geleden via de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in de openbaarheid kwamen, bleek dat haar mobiele telefoon door de Amerikaanse inlichtingendienst was afgeluisterd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden