Merkel bedreigd in eerste Duitstalige IS-video

Voor het eerst is een Duitstalige video van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) opgedoken. Enkele mannen, ooit woonachtig in Duitsland en Oostenrijk, dreigen vanuit Syrië met geweld tegen Bondskanselier Angela Merkel en gewone burgers.

Links de Oostenrijker Mohamed Mahmoud. Rechts de Duitser Abu Omar al-Alamani. Beeld anp

Het blad Die Welt meldde donderdag de video in handen te hebben. Daarin klinkt de oproep aan 'broeders en zusters' om naar Syrië te komen of in eigen land de wapens op te nemen tegen 'ongelovigen'. Merkel wordt een 'smerige teef' genoemd. 'We zullen ons wreken op het bloed van moslims in Afghanistan dat u vergoten heeft. We zullen ons wreken voor de wapenleveranties aan afvalligen hier in de Islamitische Staat.' Duitsland heeft jarenlang troepen geleverd voor de NAVO-veiligheidsmacht in Afghanistan. Eind vorig jaar besloot Berlijn wapens te leveren aan Koerden die IS in Irak bestrijden.

Arrestatie
Duitse media maakten deze week ook melding van de arrestatie van een IS-aanhanger in een opvangcentrum voor asielzoekers in de stad Ludwigsburg. Tegen de 21-jarige verdachte van Marokkaanse afkomst gold een Europees opsporingsbevel. De man wordt ervan beschuldigt in Spanje rekruten voor de jihad (heilige strijd) te hebben geworven. Een Duitse opsporingsfunctionaris zei: 'Hij heeft zijn asielstatus misbruikt om hier onder te duiken.'

IS-sympathisanten houden hun vlag omhoog. Beeld anp

Duitsland heeft, meer nog dan andere Europese landen, te maken met een groeiende stroom vluchtelingen. Veiligheidsdiensten vrezen dat zich onder hen aanhangers van IS of andere extremistische groepen bevinden die aanslagen willen plegen. De vrees geldt ook jihadstrijders die naar Duitsland teruggekeerd zijn vanuit IS-grondgebied in Irak en Syrië. Volgens de veiligheidsdienst BfV gaat het om meer dan tweehonderd personen, van wie enkele tientallen gevechtservaring hebben opgedaan.

Irak en Syrië
Zo'n 650 Duitsers zijn naar Irak en Syrië gereisd om te vechten aan de zijde van islamistische groeperingen, maakte minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maziere in het voorjaar bekend. Ter vergelijking: Nederland telt naar schatting 180 jihadgangers.

Tenminste een van de mannen in de Duitstalige video is eerder in aanraking geweest met de Duitse justitie. Mohammed Mahmoud, in Wenen geboren als zoon van Egyptische migranten, moest in 2012 Duitsland verlaten. Hij had in videoboodschappen geweld gepredikt. Mahmoud, die zich Abu Usamah al-Gharib noemt, zat eerder vast in Oostenrijk wegens steun aan Al Qai'da. Eind vorig jaar werd hij in Turkije aangehouden en enkele maanden vastgezet. Daarna stak hij de grens met Syrië over en sloot zich bij IS aan.

Islamitische Staat

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant terug over Islamitische Staat (IS).

Aan het slot van de nu opgedoken video is te zien hoe Mahmoud en een andere man twee gegijzelden doodschieten in Palmyra, de historische stad die dit jaar in handen viel van IS. De ander die bij de moord betrokken is, wordt door Die Welt aangeduid als een Duitser die zich tooit met de naam Abu Omar al-Amani. Hij roept moslims in Duitsland op ongelovigen 'in hun eigen huizen te doden.'

Eind vorig jaar werd voor het eerst in Duitsland iemand veroordeeld wegens deelname aan de strijd van IS. De in Frankfurt geboren Kreshnik Berisha, zoon van ouders uit Kosovo, kreeg een celstraf van drie jaar. Later deze maand wordt het vonnis verwacht tegen Ebrahim B. die als spijtoptant terugkeerde uit Syrië. Hij werd er door andere IS-strijders van verdacht een Duitse spion te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden