Merk Manchester United lijdt niet onder prestaties

Het merk Manchester United heeft niet geleden onder de matige prestaties van het voetbalteam. Dinsdag maakte de rijkste sportvereniging ter wereld bekend dat de winst in de eerste helft van het nieuwe boekjaar met 32 procent is gestegen tot 26,9 miljoen pond (veertig miljoen euro)....

Tegelijkertijd liet de Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer weten niet van plan te zijn een overnamebod uit te brengen op de club, die is genoteerd op de Londense beurs. Glazer verhoogde in de afgelopen maanden zijn belang in Manchester United, net als de Ierse paardenmiljonairs Magnier en McManus, die lange tijd gebrouilleerd waren met manager Alex Ferguson.

De club noemde in zijn financieel verslag de eerste helft van het boekjaar 2003/2004 een zeer bijzondere periode. Manchester United was bijna de hele periode het doelwit van overnamespeculaties.

Glazer een Amerikaanse miljardair die al eigenaar is van de American footballclub Tampa Bay Buccaneers verhoogde zijn belang tot 16,7 procent. Tegelijkertijd wisten Magnier en McManus hun belang op te voeren tot 28,9 procent.

Grootaandeelhouders die boven de 30 procent uitkomen, zijn volgens het Britse vennootschapsrecht verplicht een openbaar bod te doen. Nu Glazer niet van plan is te bieden, lijken ook de Ieren zich terug te trekken.

Magnier en McManus schikten drie weken geleden al het dispuut met Ferguson over de fokrechten van het kampioenspaard Rock of Gibraltar. Niettemin hebben Magnier en McManus vragen uitstaan over de financi huishouding van de voetbalclub en met name over de bemiddelingsvergoedingen die betaald zijn aan spelersmakelaars.

Directeur David Gill van Manchester United zei gisteren de financi resultaten te willen bespreken met alle grootaandeelhouders. 'We zijn blij dat er geen plannen voor een overnamebod zijn', zo zei hij bij de presentatie van de cijfers.

De winststijging kwam tot stand ondanks een daling van de omzet. Aan de andere kant daalden ook de spelerskosten. In totaal werd 5 procent minder betaald aan salarissen en transfervergoedingen. De salariskosten maken nu 41 procent uit van de omzet, tegen 43 procent een jaar eerder. Manchester United wil niet dat ze boven de 50 procent komen.

De sportieve resultaten waren teleurstellend. Manchester United is zowel uitgeschakeld voor de Champions League als voor de Engelse titel. 'Maar dat heeft geen weerslag op onze financi resultaten.In onze begroting gaan we uit van een vierde plaats in de Premier League en een plaats in de achtste finale van de Champions League', aldus Gill.

De club wil dit jaar opnieuw gaan toeren in de VS en Azi'Het gaat er vooral om het merk te promoten in een continent dat voetbalgek is geworden. Chelsea mag dan alle spelers kopen. Manchester United heeft een historie van vijftig jaar', aldus Gill.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden