Merien ten Houten

'Internetmiljonair? Ik ben gewoon een jongen van 28 met een succesvol bedrijf. Onze zoekmachine Ilse is de meest bezochte website in Nederland....

'Vóór onze deal met VNU Tijdschriften heeft ABN Amro al eens uitgerekend dat mijn belang in Ilse 37 miljoen gulden waard is. Ik vind het een vreemd en fictief getal. Wat ik en mede-eigenaar Robert Klep ''waard'' zijn - op papier - hangt af van hoeveel dotcom-hype er is. Dat ik op papier internetmiljonair ben, ach, ik heb er nog niet echt een gevoel bij.

'Dat ik de eerste jaren weinig verdiende aan Ilse was geen probleem: ik was een studiebeurs voor uitwonenden gewend, een paar honderd gulden. Het was ook niet moeilijk met weinig geld te beginnen. Het mooie aan internet is dat je met bijna niks een bedrijfje kan starten. We begonnen in 1996 op de computers van de Technische Universiteit Eindhoven, waar ik bedrijfskunde studeerde. Veel dotcommers zijn gebouwd op dure marketingcampagnes, wij op creativiteit.

'Om commercieel te kunnen werken zijn we wat gaan rondshoppen voor een sponsor. VNU wilde er wel enkele tienduizenden guldens in stoppen en had in Limburg een grote server waarop onze website kon draaien. Later ging het wat minder goed tussen ons en hebben we VNU weer uitgekocht. Nu hebben zij ons weer gevonden.

'Tot in 1998 leverde Ilse niet echt een riant salaris. Het hing elke maand af van de inkomsten. Toen we een paar werknemers kregen, ging hun salaris voor op dat van mij en Robert. Mijn inkomen lag daardoor geregeld een stuk lager dan dat van mijn best betaalde mensen. Ik verdiende zo'n duizend tot tweeduizend gulden netto per maand. Veel uitgaven had ik niet: ik woonde nog in een studentenhuis, al had ik de andere studenten er uitgewerkt en waren uiteindelijk alle vier de kamers van mij.

'In 1999 stapten Newconomy en het Gilde IT Fonds in Ilse, samen brachten ze vijf miljoen gulden in. Voor Ilse was dat geweldig: we konden nieuwe hardware kopen en kregen meer manoeuvreerruimte.

'Voor mijn eigen financiële positie vond ik het minder belangrijk. Hoeveel is modaal, zo'n 60 duizend gulden? Dan verdien ik nu ongeveer twee keer modaal. Een hele sprong, al heb ik nooit het gevoel gehad dat ik arm was. Pas begin dit jaar heb ik een redelijk luxe huurappartement betrokken in hartje Eindhoven en alle zesdehands meubels de deur uit gedaan. De nieuwe spullen komen gewoon van de IKEA.

'De rest staat op een spaarrekening, tijd voor dure en verre vakanties is er niet. Als mijn vermogen echt gaat oplopen, zal ik er wel op letten dat het een leuk rendement oplevert. Dat zie ik dan wel. Ik zie me geen venture capitalist worden, want om geld te investeren in een ander bedrijf ben ik te eigenwijs en bemoeizuchtig. Dan steek ik het liever in een nieuw, eigen bedrijf. Maar voorlopig is er genoeg te doen bij Ilse.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden