Merguez voor een jour de fête

Salade met merguez en amandelen (voor 4 personen)

Als nou de mannen de bonnetjes verkochten en de vrouwen de worstjes en de frites bakten, maar nee. De worstjes, de merguez, de andouillettes, de chipolata's, ze moeten op de barbecue en vuur is mannenwerk. Dat weet iedereen. Soms lukt dat aardig. In Ravières niet.


In elk dorp is het anders geregeld, maar hier is de organisatie van de vide-grenier, de ouderommelverkoop, in handen van de petanque-club. Jeu de boules, precies. Lui over wie je altijd leest dat ze niet drinken tijdens toernooien, omdat anders het pointer en tirer in gevaar komt, het leggen en schieten. Best mogelijk. Maar een vide-grenier is duidelijk geen petanque-concours en dus dobberen twee tijdig gearroseerde mannen achter een beroete ijzeren bak met houtskool waarop zij vlees verbranden. Hun kompanen doen de frites. De ene houdt daarbij constant de handvatten van de twee mandjes vast, misschien in de hoop dat het dan sneller gaat - ze kunnen de bestellingen niet bijhouden - maar misschien ook gewoon om houvast te hebben in het leven. Een rits petits coups de blanc op de ochtend hebben zelfs effect op getrainde Franse levers.


De frites duren lang, de merguez nog veel langer. Op de een of andere manier krijgen de petanqueurs het niet voor elkaar ze af te leveren. Er zijn eerdere bestellingen, er vallen merguez in de houtskool of op de grond. Maar we vermaken ons. Als een enorme rol keukenpapier op eigen gelegenheid en al afrollend een wandeling gaat maken over het plein, zonder dat het de getunnelde blikken van de vuurmeesters prikkelt, kunnen we ons lachen niet meer houden. Maar men neemt het goedmoedig op. Aujourd'hui c'est la fête.


Merguez is een pittig schaapsworstje uit de Maghreb, Marokko, Algerije, Tunesië. Chiquer is om rund met lam te nemen, wat men in Frankrijk en bij onze Marokkaanse winkels doet. Nederlandse supermarkten gebruiken varken, omdat men overal varken gebruikt 'waar het er niet toe doet'. De kruiding geeft toch de smaak? Deels.


Een behoorlijk on-Marokkaanse salade met merguez en amandelen.


Bak de amandelen in 2 eetlepels van de olie goudbruin. Bak in die olie de merguez zoetjes gaar in 5 minuten. Snijd elk in 4 stukken. Bak in het merguezbakvet de repen paprika zachtjes halfgaar in 8 minuten. Kook de sperziebonen beetgaar in 8 tot 10 minuten.


Meng de little gem, rucola, sperziebonen en linzen met wat zout. Bouw de salade ermee, leg er alle andere ingrediënten op, besprenkel met olijfolie en knijp er gul citroensap over.


volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

50 g blanke amandelen


8 eetlepels olijfolie extra vierge


8 merguez


2 paprika's, kleur naar keuze, in repen


200 g sperziebonen


2 little gems, grof gesneden


2 handjes rucola


200 g linzen (blik), uitgelekt


handje verse munt, gesneden


sap van 1 à 2 citroenen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden