Nieuws partnerverlof

Merendeel Tweede Kamer achter uitbreiding partnerverlof

Partners van een moeder die net een kind hebben gekregen, hebben vanaf 1 januari 2019 recht op vijf dagen volledig betaald partnerverlof. Op dit moment is dat nog twee dagen betaald en drie dagen onbetaald verlof. Een groot deel van de Tweede Kamer heeft met deze hervorming ingestemd.

Beeld ANP XTRA

 In juli 2020 wordt het verlof nogmaals uitgebreid, met vijf weken extra weken tegen 70 procent van het salaris. 

Een wetsvoorstel over meer geboorteverlof werd in februari van dit jaar gepresenteerd en volgde in grote lijnen advies van de Sociaal Economische Raad (SER). 

Minister Wouter Koolmees  van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) 'een grote sprong vooruit'. Het kabinet is het erover eens dat verlof goed is voor de band tussen ouder en kind. SER is het hiermee eens, maar vindt ook dat de huidige plannen niet ver genoeg gaan, en pleit voor 'een meer eigentijdse, genderneutrale, geëmancipeerde regeling'.

Volgens SER geeft de doorbetaling van 70 procent niet voldoende financiële prikkel voor partners om de regeling ook daadwerkelijk te gebruiken. De Raad pleitte voor 100 procent doorbetaling. Dit zou de verdeling tussen betaalde arbeid en zorg tussen mannen en vrouwen meer in balans brengen, aldus SER.

Van twee dagen naar zes weken partnerverlof

Koolmees verwacht dat van het uitgebreidere verlof 'een positief effect uitgaat op de verdeling van taken binnen het gezin'.

SER advies

Het advies van de Sociaal Economische Raad wijkt op drie punten af van de plannen voor het ouderschapsverlof die in het regeerakkoord staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.