Meppel: burgemeester pest makelaar na mislopen huis

Burgemeester Jan Westmaas van Meppel is al een maand na zijn aantreden in een rel verwikkeld. Toen een woning die hij op het oog had naar een ander ging, pikte hij dit niet en nam wraak op makelaar Bart Fehse....

Toen een klacht bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars niet werd behandeld, volgden drastischere stappen. Westmaas, zelf advocaat, zou zijn voormalig kantoor opdracht hebben gegeven twintigduizend euro bij Fehse te claimen voor de geleden schade. Afkopen mocht, op dezelfde dag, voor vijfduizend euro.

Diezelfde dag liet Westmaas beslag leggen op Fehses bankrekeningen. Omdat Westmaas niet binnen veertien dagen procedeerde, zijn de rekeningen vrijgegeven. ‘Waarschijnlijk zag hij af van procederen omdat hij geen poot heeft om op te staan’, zegt Fehse. Hij noemt de burgemeester ‘iemand die op een aparte manier met de waarheid omgaat’.

Burgemeester Westmaas stelt in een schriftelijke verklaring dat de beslaglegging achteraf beter niet ingezet had kunnen worden. ‘Ik stel vast dat de gang van zaken duidelijk een gevolg was van de diepe teleurstelling over het niet doorgaan van de aankoop van het pand.’

Hij betreurt het dat de voorzieningenrechter, nadat die toestemming had gegeven voor de beslaglegging, niet heeft overlegd met Westmaas’ advocaat voordat hij de beslaglegging uitvoerde.

Hij schrijft ook dat de beslaglegging voor zover hij wist duurde van 12 tot 14 september, en dat hij pas achteraf hoorde dat die op 5 september was ingegaan. Fehse: ‘Van 5 tot 22 september is mijn bedrijf vleugellam geweest. Hij doet alsof hij daar niets van wist, maar dat klopt gewoon niet.’

Als hij Fehses ongenoegen had gekend, schrijft Westmaas, had hij zeker contact met hem opgenomen. Hij heeft inmiddels een afspraak gemaakt met Fehses kantoor voor een gesprek. ‘Ik ga nu met mijn advocaat overleggen wat we gaan doen’, zegt Fehse.

Naar aanleiding van de affaire heeft Westmaas de voorzitters van de gemeenteraadsfracties bijeengeroepen om uitleg te geven. Zij zeggen dat de gang van zaken ‘niet gelukkig’ is, maar kunnen zich vinden in de verklaring van de burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.