MEP wint andermaal verkiezing op Aruba

De Arubaanse regeringspartij MEP heeft voor de tweede achtereenvolgende keer de verkiezingen op het eiland gewonnen. Hoewel de partij van premier Nelson Oduber een zetel verloor, behoudt ze met elf zetels toch een meerderheid in het parlement, dat uit 21 leden bestaat....

Van onze verslaggever Stieven Ramdarie

Hoewel hij had gehoopt vrijdag minstens dertien zetels binnen te halen, zei Oduber in het weekeinde toch tevreden te zijn dat de MEP geen coalitie hoefde aan te gaan met een andere partij.

De MEP-leider had aangekondigd te zullen opstappen als hij minder dan de helft van de stemmen zou winnen. Volgens de premier hebben de Arubanen hem en zijn partij nu opnieuw een duidelijk mandaat gegeven om het eiland, dat in 1986 uit de Antillen stapte en een status aparte kreeg, te regeren.

De grote rivaal van de MEP, de AVP van Mike Eman, won slechts twee zetels en kwam op acht. De AVP regeerde op Aruba het grootste deel van de jaren negentig maar werd in 2001 verpletterend verslagen door de MEP.

De oppositiepartij hamerde tijdens de campagne op de oplopende staatsschuld van Aruba en de begrotingstekorten. Ook hekelde de partij de groei van het ambtenarenapparaat onder de MEP-regering.

Twee van de drie nieuwe partijen die aan de verkiezingen deelnamen, de MPA en RED van pater Rudy Lampe, wisten elk een zetel te winnen. Beide pleitten voor vernieuwing in de Arubaanse politiek die al decennia wordt gedomineerd door de MEP en de AVP. Vooral Lampe oefende sterke kritiek op de financiële schandalen waarin achtereenvolgende kabinetten verwikkeld raakten.

Opvallend was dat Glenbert Croes, zoon van de voorvechter van de Arubaanse status aparte Betico Croes, zijn zetel verloor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden