Menzis eerste met premieverlaging

Zorgverzekeraar Menzis verlaagt de premie voor de ziektekostenverzekering volgend jaar met zes euro. Menzis is de eerste verzekeraar die een premieverlaging aankondigt. De maandpremie voor de verplichte basisverzekering komt bij Menzis volgend jaar uit op 106 euro.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - Verzekeraar DSW maakte eerder bekend de premie voor volgend jaar te bevriezen op 102,50 per maand. Voor een heel jaar kost de verzekering met dezelfde dekking bij DSW dus 42 euro minder dan bij Menzis.

De aangekondigde premiebedragen zijn een meevaller voor het kabinet. Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid rekent in de begroting op een gemiddelde premiestijging van 20 euro per jaar. De lobbyclub van zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), ageerde daar fel tegen omdat Schippers te optimistisch zou zijn. De premie kon volgens ZN zelfs wel 100 euro duurder worden, vooral doordat verzekeraars van de toezichthouders een grotere buffer voor tegenvallers moeten aanhouden. Het ministerie wil nu nog niet spreken van een meevaller omdat het gros van de verzekeraars nog met premieaankondigingen moet komen.

Volgend jaar stijgt het verplichte eigen risico voor verzekerden van 220 euro naar 350 euro per jaar. Dit betekent dat de verzekering pas gaat uitbetalen als eerst dat bedrag zelf is uitgegeven. Dit maakt de verzekering echter niet goedkoper omdat de dekking wordt uitgebreid. Zorg die nu nog door de volksverzekering AWBZ wordt vergoed, valt volgend jaar onder de basisverzekering. De premies kunnen volgens DSW gelijk blijven door goedkopere medicijnen. Menzis wijst op goede contracten die met zorgverleners zoals ziekenhuizen zijn gesloten.

Half november moeten alle verzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt, zodat iedereen zes weken de tijd heeft om te beslissen of ze bij hun huidige zorgverzekeraar blijven of switchen naar een andere aanbieder.

Patiëntenfederatie NPCF reageert positief op de nieuwe premie van Menzis. 'We vinden het belangrijk dat de premie niet verder stijgt', zegt directeur Wilna Wind. 'Mensen gaan volgend jaar al fors meer betalen doordat het verplicht eigen risico stijgt naar 350 euro.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden