Mentsjov bekroont verbluffend teamwerk

Woensdagmiddag hield Denis Mentsjov op het marktplein van Pau zijn kaken op elkaar. De Rus had niets te vertellen, zei hij....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Mentsjov won de elfde etappe van de Tour door in een sprint Levi Leipheimer en Floyd Landis te verslaan en bekroonde daarmee het verbluffende teamwerk van zijn ploegmaats. Ploegleider Erik Breukink vond het de indrukwekkendste prestatie die hij ooit van zijn ploeg zag. Het enige dat aan het einde van de dag ontbrak was de gele trui. En eigenlijk is het beter als die nog een aantal dagen om de schouders van Landis hangt. Het ontslaat Rabobank van veel energieverslindende verplichtingen.

Breukink was de laatste die zichzelf op Spaans grondgebied op de borst sloeg. Met een tactisch meesterplan had het allemaal niets te maken. Soms lopen de zaken zoals je hoopt dat ze lopen.

Het was niet voorzien dat Juan Antonio Flecha voor Rabobank in de eerste lange ontsnapping van de dag mee glipte. Het was ook niet voorzien dat Michael Rasmussen met zware benen rondfietste en zich daardoor in de vallei tussen de voorlaatste (Col du Portillon) en de laatste col (Pla de Beret) leeg wilde rijden. En niemand kon voorzien dat Michael Boogerd klom als in zijn beste dagen.

Het was aanleiding voor de renners om zelf van rol te wisselen. Rasmussen had voor de laatste klim bij Breukink al gezegd zich niet in topvorm te voelen, terwijl Boogerd popelde om een hoofdrol voor zich op te eisen. Het voorkwam dat de Deen aan zijn eigen belang kon denken, waar in de ploeg voor werd gevreesd. Maar de individualist Rasmussen schikte zich probleemloos.

Breukink zei veel met zijn klimmer te hebben gesproken. Hij overtuigde hem dat na zijn Tour van vorig jaar niemand hem een vrijgeleide gunt. Zich schikken in een bijrol en hopen op een goed moment, is het enige dat er voor Rasmussen op zit.

De bergetappe met vijf beklimmingen gaf een bevestiging van wat zich de laatste dagen al aandiende. De pseudo-kopmannen van Discovery Channel kwamen er niet aan te pas, in de euforie overschatte de kopman van T-Mobile (Andreas Klöden) zichzelf en de ploeg van Landis leek niet sterk, hoewel de Amerikaan dat zelf tegensprak. ‘Het was onze strategie. Ik heb in de laatste klim geen ploegmaats meer nodig’, zei de nieuwe geletruidrager.

Het was een merkwaardige opmerking. Want met een of twee collega’s zou Landis de achterstand op de Fransman Cyril Dessel veel gemakkelijker goed hebben gemaakt. Nu had hij de bonificatieseconden nodig om de leiding over te kunnen nemen.

Hij moest bovendien lijdzaam toezien hoe Rabobank ferm het heft in handen nam. De manschappen van Breukink waren in de groep van zestien renners, die na de beklimming van de Portillon ontstond, met drie man vertegenwoordigd.

Het was de schuld van T-Mobile geweest dat al op de voorlaatste klim veel kopmannen hun illusies over de eindzege van zich weg zagen fietsen. De Duitsers offerden Patrick Sinkewitz, Matthias Kessler en Michael Rogers op voor hun kopman. Het eindresultaat was onbevredigend. Klöden kon niet volgen toen Rasmussen in de slotklim het commando van de kopgroep overdeed aan Boogerd.

Mentsjov bedankte zijn ploegmaats uitvoerig voor het vuile werk dat ze voor hem opknapten. Het was een opmerkelijk verschil met vorig jaar toen hij de eindzege in de Vuelta verspeelde door het gebrek aan sterke collega’s.

Later kreeg hij die ronde toch nog op zijn palmares, toen Roberto Heras werd betrapt op het gebruik van doping. Maar nooit klaagde de Rus over het gebrek aan steun. Na zijn magere optreden in de Tour van vorig jaar wist hij dat hij geen pretenties kon hebben.

Twaalf maanden later is hij met de geletruidrager de belangrijkste kandidaat voor de eindzege in de Tour, hoewel Cadel Evans en Carlos Sastre ook nog altijd minder dan twee minuten achterstand hebben op de Amerikaan. Het zal zijn werkgever deugd doen.

In 2002 wijzigde Rabobank de strategie van de wielerploeg. Na de dagsuccessen in de Tour en in de wereldbeker wilde het eindelijk ook wel eens op het podium staan op de Champs Elysées. De koerswijziging zou twee, drie jaar later zichtbaar moeten worden.

De bolletjestrui van Rasmussen was vorig jaar het eerste resultaat. Nu heeft Mentsjov uitzicht op de gele trui. In de Alpen moet de Rus er definitief eigenaar van worden.

Dennis Mentsjov (rechts), de kopman van de Rabobankploeg, verslaat Levi Leipheimer (links) en Floyd Landis in de sprint. (AFP) Beeld AFP
Dennis Mentsjov (rechts), de kopman van de Rabobankploeg, verslaat Levi Leipheimer (links) en Floyd Landis in de sprint. (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden