'Mentink miste elk talent voor onbetrouwbaarheid'

Restaurateur Theo Mentink had oog voor bijzondere klokken. De klant die het object kocht, was in zijn ogen belangrijker dan het geld.

Theo Mentink Beeld null
Theo Mentink

Hij had oog voor alles wat kapot was en combineerde dat met een uniek gevoel voor stijl en smaak. Theo Mentink mag gerekend worden tot de beste restaurateurs van antieke klokken in Nederland. Veel oud geld - families die deze klokken vaak al vele generaties in hun bezit hebben - behoorde tot zijn klantenkring.

Mentink overleed op 31 augustus in Zutphen aan een hersentumor die precies een jaar eerder was ontdekt. Hij werd 65 jaar. 'Als een volstrekt authentiek mens bewoog hij zich tussen de rijken der aarde, adviseerde in verzamelingen en restaureerde beroemde en bijzondere uurwerken. Hij miste elk talent voor onbetrouwbaarheid', zegt zijn vriend Adriaan ten Bosch.

Handig

Theo Mentink kwam uit een gezin van vijf kinderen in het Gelderse Vaassen. Zijn vader had een wasserij en wilde dat zijn kinderen een hogere opleiding zouden volgen. Alleen was Theo dyslectisch, wat in die tijd niet makkelijk werd onderkend. Daarnaast miste hij een lange tijd school als gevolg van een verblijf in een sanatorium. Hierdoor liep hij op de lagere school een achterstand op.

Mentink was wel handig, en zo belandde op de lagere technische school (lts). Toen hij als jongen ooit bij een buurman een oude slingerklok zag hangen die het al een tijdje niet deed, zei hij: 'Zal ik hem maken?' De reparatie slaagde wonderwel. Hierdoor was zijn interesse voor antieke klokken geboren.

Uiteindelijk kreeg hij een baan bij de firma Stender in het Brabantse Sint-Michielsgestel, die in de jaren zestig gold als de beste klokkenzaak van Nederland.

Perfect duo

Later kreeg hij een betrekking bij de eveneens gerenommeerde zaak van Geert Wijnen in Amsterdam. Daar ontmoette hij Bert Roest. Dit was het begin van een samenwerking die tot zijn dood zou duren. Na enige omzwervingen begonnen ze samen in 1988 een eigen zaak in Vught, eerst vanuit Mentinks woonhuis; vanaf 1989 in een pand aan de Taalstraat.

Ze vulden elkaar perfect aan. Roest was de zakelijke leider, terwijl Mentink zich concentreerde op de klanten en de (begeleiding van) de restauratie. Hij groeide uit tot een expert op het gebied van antieke klokken uit de 16de, 17de en 18de eeuw - die als gebruiksvoorwerp waren gemaakt, maar tegelijkertijd kunstwerken waren. Elke klok was uniek en vereiste een eigen aanpak, omdat het binnenwerk in die tijd met de hand werd gemaakt.

Het duo streefde ernaar bijzondere klokken te kopen. Mentink was altijd blij met de aanschaf van zeldzame exemplaren. Vervolgens werkte hij nauwgezet aan de restauratie en als die klok later werd verkocht aan een liefhebber, was hij tevreden.

Een antieke klok. Beeld null
Een antieke klok.

Klanten boven geld

In zijn optiek was de mens die het object kocht belangrijker dan het geld dat de klok opbracht. Eens kochten Roest en hij een mooie renaissancevoet van een grote klok, in de veronderstelling dat het object dat erbovenop hoorde wel een keer op de markt zou komen.

Enkele jaren later kochten zij op een veiling een klok in de vorm van een struisvogel. Ze ontdekten dat deze struisvogel ooit van diezelfde voet was verwijderd. Het enige andere exemplaar van deze klok uit 1580 is in een museum in Stuttgart te zien.

In 2008 verhuisde de zaak van Mentink & Roest van Vught naar het Gelderse Ingen. Het bedrijf werd voortgezet door een opvolger. Mentink zou vanaf dat moment parttime werken, totdat zijn ziekte roet in het eten gooide.

Hij was getrouwd met Ans Haarman en had geen kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden