Menthol in de sigaret mag, als hij er maar niet naar smaakt

De mentholsigaret wordt afgeschaft. De Europese Commissie vindt dat sigaretten met een 'kenmerkend aroma' niet meer verkocht mogen worden. Op zich mag menthol nog wel in sigaretten, maar die mogen er niet meer naar smaken. Ook sigaretten die smaken naar cacao, vanille of een mojito gaan in de ban.

AMSTERDAM - De Europese Commissie wil dat de waarschuwingen op sigarettenpakjes aanzienlijk groter worden. Aan voor- en achterzijde moet driekwart van het oppervlak worden gebruikt voor deze waarschuwing. Anderzijds kunnen sigaren, pijptabak en cigarillo's voortaan weer zonder waarschuwing worden verkocht. Dat is, schrijft de Commissie, omdat die producten nauwelijks beginnende rokers aantrekken. De voorstellen moeten nog door het Europees Parlement, en uiteindelijk in nationale wetgeving worden vastgelegd.


De voorstellen komen van de pas benoemde Europees Commissaris Tonio Borg (Malta). Hij volgde zijn landgenoot John Dalli op, die in oktober viel over een omkoopschandaal, waarvan hij ontkent iets te hebben geweten.


Volgens Borgs woordvoerder worden smaakjessigaretten verboden omdat ze misleiden. 'Je denkt dat je iets anders rookt, maar het is gewoon tabak.' De Nederlandse stichting tegen roken, Stivoro, is dat grotendeels met hem eens. 'Menthol onderdrukt de neiging tot hoesten die vooral beginnende rokers krijgen bij hun eerste sigaretten. Dus zullen mensen eerder aan de sigaret wennen', zegt de woordvoerder.


Maar Willem Jan Roelofs, voorzitter van de Stichting Sigaretten Industrie, zegt dat mentholsigaretten bijna uitsluitend worden gerookt door Aziaten en ouderen. En al die andere smaakjes vormen bij elkaar maar een fractie van een procent van de markt.


Het grootste probleem heeft Roelofs met de grote waarschuwing op de verpakking. Het is bewezen niet effectief, zegt hij, en bovendien: 'Het is een inbreuk op het merkrecht. Als deze voorstellen wet worden, denk ik dat sigarettenfabrikanten naar de rechter zullen gaan, want zij lijden enorme schade.' In Australië woedt een soortgelijke strijd. Daar mocht het merk alleen nog in de kleine lettertjes worden opgenomen. Die wet is vooralsnog opgehouden door rechtszaken die zijn aangespannen door de tabaksindustrie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden