Mensensmokkelaars, mag het alstublieft wat minder

De ingezonden brieven van woensdag 12 augustus.

Afghaanse vluchtelingen komen aan op Lesbos, 6 augustus. Beeld ap
Afghaanse vluchtelingen komen aan op Lesbos, 6 augustus.Beeld ap

Geachte mensensmokkelaars uit Turkije,

Wilt u alstublieft stoppen met het sturen van de vele honderden, zo niet duizenden vluchtelingen per dag naar de overkant? Wij, aan de overkant op Lesbos, kunnen deze aantallen niet meer aan. Wellicht komt u zelf ook uit zo'n piepklein, pittoresk vissersdorpje als Skala Sikamineas. Stelt u zich dan eens voor dat het kleine haventje met een paar taverna's eromheen en alle kades 's avonds soms zwart zien van de mannen, vrouwen en kleine kinderen die verdwaasd en doorweekt als zombies rondlopen, bang en blij tegelijkertijd. Getekend door de tocht en het leed.

Daar waar vroeger de octopussen hingen te drogen, hangen nu allerlei kledingstukken. Meestal durven ze niet in het pikdonker aan de barre tocht van meer dan 50 kilometer naar het kamp in Mytilini te beginnen en gebruiken ze onze keiharde grond als slaapplaats, vuilnisbelt en wc. Dat nemen wij hun niet kwalijk, maar u wel. De plaatselijke bevolking hier is echt wel wat gewend, weet u, maar nu is ze volkomen radeloos en moedeloos. Voor een bootje zo nu en dan draait ze haar hand niet meer om, maar deze invasie van vluchtelingen kan echt niet meer, zeker nu de Grieken zelf diep geraakt zijn door de crisis. Wij begrijpen ook wel dat u uw gezin moet onderhouden en, vooruit, misschien doet u dit ook wel vanuit een goed hart, maar mag het alstublieft wat minder?

Saskia Rutten, Een bezorgde toeriste uit Amsterdam op Lesbos

Plus-teken?

Staat er een plus-teken achter een hyperlink? Dan zult u eerst moeten inloggen om de artikelen te lezen.

Klant wil spotgoedkoop

Wij woonden buiten. Veertig kippen scharrelden gezellig over het erf. Kregen eerlijk graan, goed voer. Wij boden de vrije uitloopeieren aan voor 1 euro per tien. Daar legden wij op toe. Dus werd de prijs verhoogd naar 1,20 euro. Prompt bleef de helft van onze klanten weg.

Hans Wansink kan betogen wat hij wil(+) (Commentaar, 11 augustus), de Nederlandse consument is slechts geïnteresseerd in het goedkoopste voedsel. De agrariër wil echt wel, de tussenhandel echter weigert zijn winst te verminderen, maar hoofdoorzaak is de klant, die middels landbouwsubsidies gewend is geraakt aan spotgoedkoop eten, geen benul meer heeft van seizoensgroenten en in de winter klaagt dat de sperzieboontjes zo duur zijn. Daarbij: verschil in smaak tussen diervriendelijk gefokte karbonaadjes en die van de kiloknaller? Een kwestie van goed kruiden en aandachtig braden. Maar ook fatsoenlijk koken is in deze jachtige tijd naar de achtergrond verdwenen, alle hoog opgeschroefde kook- en keukenprogramma's op de televisie ten spijt.

Ruud van Ling, Heerhugowaard

Hollands licht

Het Hollandse licht is inderdaad mooi en bijzonder(+) (Zwagerman kijkt, V, 11 augustus), maar niet te zien in de Amsterdamse musea. Op de meesterwerken van Jan Schoonhoven schijnt het monotone zaallicht, ongetwijfeld uitgebalanceerde TL-verlichting. Doods en levenloos hangen zijn werken aan de wand in het Stedelijk en in het Rijks.

Nee, dan bijvoorbeeld Schoonhoven in Belvédère - de naam zegt het al - te Oranjewoud bij Heerenveen of in het Van Abbe in de lichtstad Eindhoven. De gefilterde zon in de zaal speelt met de werken als gesuggereerd op Ruisdaels bleekvelden van Haarlem. Zelfs bij grijze wolkenluchten. Kijk naar Schoonhoven in die musea en je ziet, ondanks de dwingende structuur, het licht telkens zijn werken veranderen. Blijf even staan en zie weer iets geheel nieuws, of loop even rond en keer weer. Het verveelt nooit en dat door het Hollandse licht.

Leo Verhart, Swalmen

Aangeven

Bravo, Rob Vreeken!(+) 'Hun geen staking', grammaticaal faliekant fout taalgebruik natuurlijk. Net zo verkeerd als het, in de media overal opduikende 'ondanks dat' in plaats van 'hoewel' of 'ofschoon'. En dan nog al die politici, woordvoerders en deskundigen die overvloedig het vage 'aangeven' gebruiken in plaats van 'zeggen' of 'vermelden': 'Zoals ik al in de Kamer heb aangegeven.' Waarmee ik maar wil aangeven dat ik de column van Rob Vreeken met instemming heb gelezen, ondanks dat ik zelf ook weleens taalfouten maak.

B.L. Berkemeier, Uithoorn

Collectieve kramp

Hans Wansink schrijft in zijn Commentaar(+) van zaterdag dat als er in Nederland een ongeluk gebeurd is, de bestuurders gemakkelijk in een collectieve kramp schieten. Hij besluit met de waarschuwing dat risicobeheersing gemakkelijk kan ontaar- den in beleidsdrift die onze bewe- gingsvrijheid beperkt en dat die vrijheid ons meer aan het hart zou moeten gaan dan risicoloos leven. Daarin geef ik hem volkomen gelijk.

Wat Wansink echter laat liggen, is dat de Volkskrant en andere media ook in een collectieve kramp schieten als er een ongeluk gebeurd is in Nederland. Zo pakte de Volkskrant met meerdere pagina's breed uit over het bouwkraanongeval in Alphen aan den Rijn, inclusief grote foto's en infographics, alsook met zo'n wezenloos lijstje met eerdere vergelijkbare ongevallen. En daarna nog dagen over al dan niet gemaakte risicoanalyses, wel en toch geen doden en gewonden, op internet opgedoken filmpjes en ander rampennieuws.

Met in het achterhoofd de innige banden tussen politiek, openbaar bestuur en media lijkt me het dan voor de hand te liggen dat bestuurders in een collectieve kramp schieten als zelfs hun 'kritische' volgers in een kwaliteitskrant het niet kunnen laten zo'n ramp veel te breed uit te meten.

Gerard Brakkee, Dalfsen

Leve de fout

God schiep de fout en zag dat het goed was. Darwin heeft dat goed begrepen. De fout is een van 's werelds eerste innovatie-instrumenten. De fout elimineren, in een risicoloze samenleving(+) (Ten eerste, 8 augustus), zou onherroepelijk de dood betekenen van welke ontwikkeling dan ook. Overigens bewijst elke fout dat ze niet voorkomen had kunnen worden.

Willem Stortelder, Lochem expert natural innovators

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden