Mensensmokkelaars laten Afrikaanse migranten als verliefde stelletjes Spaanse grens overlopen

Een verliefd stelletje ziet er het minst verdacht uit. Zo moet de bende van mensensmokkelaars ongeveer hebben gedacht in de Spaanse enclave Melilla, die grenst aan Marokko. Op een heel inventieve manier wist ze 130 Afrikaanse migranten de grens over de te krijgen.

Maartje Bakker
Migranten vieren in Melilla dat ze Spaans grondgebied hebben bereikt. Beeld epa
Migranten vieren in Melilla dat ze Spaans grondgebied hebben bereikt.Beeld epa

Op volle snelheid voeren boten naar de achterzijde van de haven van Melilla, met tien migranten aan boord. Daar gingen de Afrikanen aan land. Kinderen wezen waar ze zich konden verstoppen tussen de rotsen. Op het oude fort van Melilla stonden helpers op de uitkijk. Zodra de politie uit zicht was, gaven ze een seintje.

Dat was het moment waarop de Afrikaanse migranten om de beurt hun schuilplaats verlieten. Twee aan twee, steeds een man en een vrouw, zodat ze eruit zouden zien als een stelletje dat door de haven aan het flaneren was. Zo legden ze de weg af naar het asielzoekerscentrum. Daar zeiden ze dat ze de enclave binnen waren gekomen doordat ze zich hadden verstopt in een voertuig met een dubbele bodem - een populaire manier om het Spaanse grondgebied binnen te reizen.

200 duizend euro

Dertien keer voerden de mensensmokkelaars deze operatie uit, maar de Guardia Civil (de Spaanse politie) had hen in het vizier. Ze maakte zelfs video's van de smokkelaars en hun klandizie, die nu met een spannend elektronisch muziekje eronder via de Spaanse media worden verspreid. Acht personen werden onlangs opgepakt, de meeste met de Spaanse nationaliteit.

Elke Afrikaan betaalde 1.500 euro voor de overtocht, zodat de bende op deze manier bijna 200 duizend euro incasseerde. Eenmaal binnen in Melilla kunnen de Afrikanen asiel aanvragen of wachten tot ze worden overgezet naar het Spaanse vasteland. Daar komen ze terecht in een opvanghuis of detentiecentrum, en uiteindelijk meestal in vrijheid.

In heel 2016 kwamen via Melilla bijna vierduizend mensen Europa binnen. De meesten van hen zijn Syrische vluchtelingen die gewoon de douane passeren, al dan niet met een vals paspoort. Ook waren er rond de duizend Afrikanen die de hekken met prikkeldraad over klommen. Zij komen bebloed en met gescheurde kleren aan - een heel wat minder teder tafereel dan hand in hand de stad binnenwandelen.

Migranten zitten op een hek op de grens tussen Marokko en Melilla. Beeld epa
Migranten zitten op een hek op de grens tussen Marokko en Melilla.Beeld epa

Meer lezen?

In Melilla botst de Europese welvaart op de Afrikaanse armoede. Marokkanen sjouwen tweedehandsspullen hun land in. Wat ze verdienen geven ze uit aan onze rommel.

Te voet, per trein of op de fiets: hoe inventief moet je als vluchteling zijn om Europa binnen te komen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden