'Mensensmokkelaars boekten miljardenwinst in 2015'

Door de grote vluchtelingenstroom naar Europa is mensensmokkel een gouden handel geworden. Volgens een schatting van de Europese opsporingsdienst Europol hebben criminele organisaties vorig jaar een omzet van tussen de 2,7 en 5,5 miljard euro geboekt met mensensmokkel. Dit meldt de Britse krant The Independent.

Redactie
Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos. Beeld afp
Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos.Beeld afp

In de Britse krant noemt Europol-directeur Rob Wainwright mensensmokkel de 'Champions League' voor de misdaad. Met een winst van enkele miljarden is het illegaal vervoeren van personen naar Europa een lucratieve onderneming geworden die weinig onderdoet voor drugshandel.

Uit gesprekken die Europol voerde met 1.500 asielzoekers bleek dat 90 procent van hen criminele bendes had betaald om naar Europa te komen. Afgelopen jaar kwamen meer dan een miljoen migranten naar Europa. Gemiddeld betaalden zij tussen de 2.750 en de 5.500 euro voor de smokkelreis. 'Dus reken maar uit, en je komt op een omzet in 2015 van tussen de 3 en de 6 miljard dollar (2,7 en 5,5 miljard euro)', aldus Wainwright.

Multimiljardenindustrie

Europol spreekt van een 'multimiljardenindustrie' waaraan criminele netwerken verspreid over Europa, westelijk Azië en noordelijk Afrika goud geld verdienen. Tienduizenden mensen zouden betrokken zijn bij de smokkelpraktijken. Alleen al in 2015 identificeerde Europol meer dan tienduizend verdachten, meldt Wainwright. Het gaat daarbij om verschillende misdaden, van het vervaardigen van valse paspoorten tot het vervoeren van migranten naar de Schengen-zone per taxi.

Bovendien ziet Europol dat drugs- en mensensmokkel steeds vaker fuseren. Criminelen die zich voorheen alleen over drugshandel ontfermden, leggen zich nu ook toe op het smokkelen van vluchtelingen, en vice versa. De contacten die ze hebben en de routes die ze kennen kunnen voor beide doeleinden worden gebruikt.

Om mensensmokkel effectiever aan te pakken moet er volgens Wainwright meer informatie gedeeld worden door Europese inlichtingendiensten onderling. Ook zouden meldingen van smokkel hoger op de prioriteitenlijst van politiediensten moeten staan.

Mensensmokkel

Een mensensmokkelaar verdient grof geld aan arme vluchtelingen, zonder dat het hem interesseert of die de overkant halen. Dat is ons beeld, de smokkelaar zelf ziet het heel anders. Op bezoek bij een smokkelaar in Turkije (+).

Een uurtje varen is het naar Griekenland, vanuit de idyllische baaien langs de Turkse kust. In een overvolle rubberboot, voor veel geld. Het is proppen en gepropt worden (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden