Mensensmokkel kiest bewust voor Nederland

De belangrijkste redenen voor mensensmokkelaars om asielzoekers naar Nederland te brengen zijn de goede opvang, de lengte van de procedure en de grote kans dat een asielzoeker mag blijven....

Dat staat in een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC), dat minister Korthals van Justitie maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het WODC heeft het rapport geschreven aan de hand van een zogeheten expert-meeting: een conferentie met enkele deskundigen op het terrein van asielrecht.

Volgens deze experts is vooral de lange proceduretijd in Nederland aantrekkelijk. Verder heeft Nederland als voordeel dat het relatief lage straffen kent voor mensensmokkel.

Dergelijke overwegingen mogen niet worden onderschat, zeggen de experts: smokkelorganisaties zijn goed geïnformeerd en wegen risico en opbrengst tegen elkaar af bij het maken van de keuze voor een bestemming. Ook het goede wegennet in Nederland en de hoge mobiliteit over de grenzen bieden de smokkelaars betere mogelijkheden dan in een groot aantal andere landen.

De mensen die door smokkelaars naar Nederland worden gebracht, hebben volgens de experts weinig zeggenschap over de keuze van hun eindbestemming. Voor individueel reizenden is de keuze van een land niet de belangrijkste afweging, zeggen de deskundigen. Het is belangrijker dát men emigreert dan waarheen.

Een aantal factoren is echter van belang bij de keuze van asielzoekers voor Nederland. Ze hebben volgens de experts vaak 'vage associaties met Nederland als een democratische verzorgingsstaat'. Ze weten meestal ook wel dat de procedure lange tijd kan vergen en door zijn vele beroepsmogelijkheden een redelijke kans van slagen biedt.

De aanwezigheid van familie en bekenden is een andere reden waarom Nederland hoog op de lijst kan staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden