Mensenrechtenraad VN naar Darfur

De Verenigde Naties (VN) gaan de naleving van de mensenrechten in de Sudanese crisisregio Darfur bekijken...

Rob Vreeken

De missie bestaat uit "vijf hooggekwalificeerde personen"en wordt geleid door de speciale rapporteur voor de mensenrechten in Soedan, de Afghaanse Sima Samar. Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zei woensdag bij de VN in New York dat het hof in februari eerste formele aanklachten en arrestatiebevelen wil opstellen en uitvaardigen tegen verdachten van misdaden in Darfur. Het ICC doet op verzoek van de Veiligheidsraad al sinds 2005 onderzoek naar de situatie in Darfur.

De Mensenrechtenraad, die bestaat uit gezanten van 47 lidstaten van de VN, besloot unaniem op onderzoek uit te gaan. Het was de eerste speciale zitting van deze raad over Darfur, waar door een burgeroorlog in ruim drie jaar al meer dan 200.000 mensen om het leven zijn gekomen. De Europese landen en een groep Afrikaanse en Aziatische landen dachten zeer verschillend over de gewenste status van de missie. Volgens de ontwikkelingslanden moesten er door lidstaten aan te wijzen diplomaten worden gestuurd. De Europeanen hechtten aan krachtige missies, bestaand uit onafhankelijke experts en VN-rapporteurs. Op dat punt hebben de Europeanen hun zin gekregen.

Het is ook de eerste resolutie van de raad waarover alle lidstaten het eens waren. De Algerijnse vertegenwoordiger sprak in naam van de Arabisch-islamitische delegatie over ,,hoop voor Afrika''.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN had aan het begin van het beraad gepleit voor een internationaal onderzoek naar het escalerende geweld in de Sudanese provincie, zo groot als Frankrijk. Hij sprak over een 'nachtmerrie', waaraan een einde moet komen.

Darfur geldt als de eerste grote test voor de Mensenrechtenraad, die in juni werd opgericht. Tot nu toe sprak de raad zich nog niet uit over de problemen in Darfur, wat tot kritiek van mensenrechtenorganisaties leidde. De VN zelf heeft het over de ergste humanitaire crisis ter wereld.

Het Sudanese regime wordt ervan beschuldigd stilzwijgend de beruchte Arabische Janjaweed-milities te steunen. Zij terroriseren de burgerbevolking. Vrouwen en kinderen worden op grote schaal verkracht. Hele dorpen worden uitgemoord en platgebrand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden