'Mensenrechten China onder de maat voor Spelen'

China is tot nu toe zijn belofte om nog voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking de mensenrechten beter te gaan naleven niet nagekomen....

AP

De organisatie noemt het ondenkbaar dat het Internationaal Olympisch Comité het laat gebeuren dat de Olympische Spelen worden besmet door mensenrechtenschendigen, zoals het uitzetten van gezinnen uit huizen die moeten wijken voor stadions en het onder huisarrest plaatsen van vreedzame actievoerders.

Amnesty roept het IOC in het rapport op om China onder druk te zetten om de mensenrechten verder te verbeteren, met name waar het de Spelen zelf betreft.

Het rapport maakt melding van een aanhoudend hoog aantal schendingen van de rechten van de mens in China, waaronder opsluiting zonder proces, de vervolging van mensenrechtenactivisten en nieuwe methoden om de pers te muilkorven en het internet te censureren.

Toch zijn er volgens Amnesty ook enkele positieve ontwikkelingen: doodvonnissen moeten sinds dit jaar door het hooggerechtshof worden bekrachtigd en buitenlandse journalisten genieten een steeds grotere mate van vrijheid.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wees de beschuldigingen van de hand. De Chinese regering is bezig het rechtssysteem te verbeteren en de democratie te bevorderen, aldus het ministerie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden