Mensenlevens redden voor een schouderklopje

Dilemma

Frank is boos, teleurgesteld en misschien zelfs een beetje verbitterd. De 54-jarige verpleegkundige op de intensive care van een academisch ziekenhuis heeft een emotionele en stressvolle baan. Maar hij wordt daarvoor niet gecompenseerd in zijn salaris, vindt hij. Frank zorgt al bijna dertig jaar voor intensive-carepatiënten, leidt collega's op en verricht af en toe supervisie over een IC met elf bedden en tien man personeel. Hij krijgt geen bonus, 13de maand of eindejaarsuitkering. Frank ontdekte onlangs dat een vrachtwagenchauffeur 3.405 euro per maand verdient. Hij vraagt zich af: 'Is het verzorgen van patiënten met enge ziektes, zwaar overgewicht, ladderzat danwel GHB-loaded van ongeveer dezelfde categorie? Vindt u dat de hoogte van mijn salaris conform opleiding, werkdruk en emotionele en fysieke belasting reëel is?'


Advies


Dat Frank zwaar werk doet, staat voor de drie adviseurs als een paal boven water. Jacco van den Berg van het gelijknamige adviesbureau heeft alle begrip voor de onvrede van de verpleegkundige. 'U redt mensenlevens, zit fysiek en mentaal aan uw top en hebt ongetwijfeld te maken met mondige patiënten en bezoekers. Waar doet u het eigenlijk allemaal voor? In dergelijke situaties is meer waardering van de werkgever heel motiverend, al is het maar een schouderklopje.' Judith Westhoek van Abvakabo FNV vindt dat de werkdruk niet hoger mag zijn dan kan worden verwacht van iemand in deze functie. De werkgever zou maatregelen moeten treffen om deze belasting terug te dringen. Hans van der Spek van Berenschot ziet een onderliggende vraag: is het beloningsniveau in de zorg überhaupt op een acceptabel niveau?


Of dat zo is, is meer een politieke kwestie. Maar op dit moment is het salaris van Frank marktconform, weten de drie adviseurs. Westhoek raadt hem wel aan om de cao er even bij te pakken, want een eindejaarsuitkering hoort hij wel te krijgen.


Als Frank meer wil verdienen, zou hij kunnen overstappen naar een detacheringsbureau, suggereert Van den Berg. Hij verdient dan 10 procent meer en krijgt een auto van de zaak. Om detacheerders zoveel mogelijk te weren, compenseren sommige ziekenhuizen de hoge werkdruk met een kraptetoeslag. Dat zouden Frank en zijn collega's kunnen bedingen. Van den Berg denkt dat Frank ook eens moet onderzoeken hoe hij zijn werkplezier kan vergroten. 'Lukt dat niet, dan kunt u altijd nog uw groot rijbewijs halen en vrachtwagenchauffeur worden.'


Annette Posthumus


Wilt u het uitgebreide advies lezen, of is er ook iets mis met uw salaris? Ga naar www.vkbanen.nl/verdienikwelgenoeg


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden