Mensen zoals wij staan als vreemde dieren te kijk

New York loopt uit voor een groep gevangen indianen.

Beeld ap

New York, 27 juni 1833

Even na tienen kwam mr. Butler ons ophalen om naar de wilden te gaan kijken. We reden naar hun hotel, waar de entree, hal en trap vol bezoekers stonden die op hetzelfde uit waren als wij.

Op een sofa zat Black Hawk, een kleine, gerimpelde bejaarde, met een in zichzelf gekeerde waardigheid die diepe indruk maakte. Naast hem zat een jongeman, de aangenomen zoon van zijn broer de Profeet, die door zijn omvang, zijn vaste blik en resolute houding wel veertig leek maar in werkelijkheid net twintig is.

Zijn onverstoorbare uitdrukking werd door zijn oppasser als volgt toegelicht: hij had zich de avond tevoren te enthousiast op de champagne gestort en ondervond er nu de gevolgen van.

Naast hem zat Black Hawks zoon, een nobele, stevige knaap, net een newfoundland-puppy, met een knap, smalend gezicht, waarop zich desondanks, meer dan bij de anderen, een geamuseerde belangstelling voor zijn omgeving aftekende.

Ik kan niet zeggen met hoeveel deernis en afschuw deze vertoning mij vervulde. Dat mensen zoals wij, met dezelfde gevoelens en gewaarwordingen, als vreemde dieren te kijk worden gezet en de hele dag door een koekeloerende meute worden aangegaapt, leek me volkomen ongepast.

De ijzige trots van het oude opperhoofd en de woedende blik van de Profeet weerspiegelden het onbetamelijke van de situatie.

Fanny Kemble (1809-1893), Britse actrice. Ingekort fragment uit Journal of a Young Actress; 1835.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.