Mensen worden nog steeds blij van Royston Drenthe, dat talent is onverwoestbaar

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

Een shishalounge - Royston Drenthe wilde maandagavond in Haarlem om elf uur nog even naar een shishalounge om een waterpijp te roken. Dat bleek zowaar te kunnen in Haarlem. Een half uurtje dan, had Rick gezegd, want morgen moeten we weer vroeg op.

Rick is de jonge manager van de voormalige voetballer. Hij is de aanvoerder van wat zonder ironie 'Team Drenthe' wordt genoemd. Ze waren naar Haarlem gekomen voor een interview in De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show, een show die ik mede organiseer.

's Middags was Drenthe ook al verschenen in 5 Uur Live op RTL 4 met Daphne Bunskoek. Hij is nog niet vergeten. Weinig levensverhalen van voetballers zijn dan ook zo opzienbarend als dat van Royston Drenthe. Zijn transfer van Feyenoord naar Real Madrid zette in 2007 een reeks onwaarschijnlijke bewegingen in gang.

Miljoenen verdampten en hij verruïneerde zijn talent door een gebrek aan professionaliteit en de klassieke combinatie drank, gokken en vrouwen. Toen hij stopte was hij pas 30 en kondigde hij aan dat hij rapper was geworden, Roya2Faces.

Zonder veel geestdrift had hij zich in de laatste jaren van zijn carrière nog naar een paar malle clubs laten transfereren, Alania Vladikavkaz onder meer. Ter plekke nam hij het befaamde filmpje op waarin hij zei dat hij op zoek was naar een 'niggerkapper'.

Nog steeds had hij geen flauw benul waar dat lag, Vladikavkaz, zei hij maandag in Haarlem. Dat was geestig, maar toch ook niet.

Behalve uit Royston en Rick bleek Team Drenthe te bestaan uit een paar jongens die met hun telefoon elke beweging van de rusteloze naamgever vastlegden en op een van de sociale media zetten. Bro, noemde Drenthe de jongens. Hij droeg een trainingspak. Van een sponsor, zei hij.

Team Drenthe had gevraagd of na de show de biografie kon worden verkocht die Hugo Verkley over Drenthe heeft geschreven, Royston. Tientallen mensen, mannen, kochten een boek en lieten zich met hem fotograferen. Wij ook, want hij is wel Royston Drenthe. Met zichtbaar plezier signeerde hij boeken. Hij was aardig voor iedereen.

Terwijl we hem gadesloegen zei Rick plotseling iets over de moord op de vader van Drenthe. Na de moord reed er ook nog een auto over de man heen, zei Rick. Veel mensen weten dit niet, zei hij, maar van zo ver moest Royston komen.

In Royston schrijft Hugo Verkley uitgebreid over de moord op Guno Tuart op 14 augustus 1990. Tuart is pas 26, maar al enkele jaren drugsdealer in het centrum van Rotterdam, als twee broers, concurrenten, besluiten dat hij uit de weg moet worden geruimd.

'Als Guno laat op de avond een café uitkomt, wordt hij van nog geen vijf meter afstand neergeschoten. Hij is op slag dood.' Guno laat vier kinderen achter, bij vier vrouwen. Op zijn begrafenis begint zijn 3-jarige zoontje Royston te huilen en te gillen. 'Hij heeft angst voor het koude lichaam dat roerloos in de open kist ligt.'

De jongen groeit op in een straatarm gezin, in een wijk in Rotterdam die hij in het boek een getto noemt. Het verklaart niet alles, maar veel wel.

Royston had gewoon niet de juiste mentaliteit, zegt Tony Pengel in het boek. Zijn instelling heeft hem opgebroken. Pengel is een oudere vriend. Hij zegt rake dingen.

De stap van Feyenoord naar Real Madrid heeft veel kapotgemaakt. Drenthe was er niet tegenop gewassen. Er waren foute vrienden en 'honderden vrouwen die zijn geest vervuilden.' Maar Pengel zegt ook dat Drenthe een mooie gozer is, een goed ventje met een grote muil die het liefst veel mensen om zich heen heeft om blij te maken.

Dat was te zien. Zijn carrière mag dan grotendeels mislukt zijn, mensen worden nog steeds blij van Royston Drenthe. Dat talent is onverwoestbaar.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

De crew rookt van de shisha en schudt hun lijven op de maat. Royston Drenthe rapt terwijl de rook uit zijn mond walmt. De voormalige voetballer is tegenwoordig rapper en labelbaas. De Volkskrant liep mee tijdens de opnames van zijn eerste videoclip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden