Mensen trouwen minder vaak, maar wel meer op maandag

Het aantal huwelijken en partnerschapsregistraties blijft dalen. Sinds de eeuwwisseling dertien jaar geleden is het totale aantal huwelijken 23 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ter vergelijking: in 1999 verbonden bijna 90.000 stellen zich in de echt. In 2011 lag dat aantal nog maar op 71.572. Ook in 2012 is dat aantal verder gedaald, naar afgerond 69.000.

Martijn Baars
null Beeld anp
Beeld anp

De belangrijkste reden is volgens het CBS de afname van de bevolkingsgroep tussen 20 en 50 jaar. In die groep wordt het meest getrouwd. Ook wordt de mogelijkheid genoemd dat de economische crisis een rol speelt in de daling van het aantal huwelijken.

Maandag steeds populairder
De maandag wordt steeds populairder om te trouwen. Reden daarvoor is dat in veel gemeentes op de eerste dag van de week gratis getrouwd kan worden. Ruim 12 procent van de huwelijken in 2008 werd gesloten op maandag, in 2012 was dat ruim 16 procent. Daarmee zet de trend van de populair wordende maandag, die in 2008 begon, door. De altijd gewilde vrijdag neemt in populariteit af, maar staat nog steeds bovenaan de lijst van populairste dagen van de week. Ruim 39 procent van alle huwelijksvoltrekkingen vond plaats op de dag voor het weekeinde.

Stellen die in het weekeinde trouwen, hebben volgens de cijfers meer geld over voor hun bruiloft of partnerschapregistratie dan mensen die doordeweeks hun jawoord geven. Laatstgenoemde groep houdt het op werkdagen vaak bescheiden met alleen een ceremonie, terwijl grootse feesten op vrijdag en zaterdag worden gevierd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden