nieuws

Mensen met één AstraZeneca-prik kunnen straks Pfizer krijgen: De Jonge neemt advies Gezondheidsraad over

Het is vanaf vrijdag 16 juli mogelijk om na een eerste dosis AstraZeneca een coronaprik van BioNTech/Pfizer te krijgen.

Redactie
Spuiten liggen klaar op een Duitse priklocatie. Beeld Getty Images
Spuiten liggen klaar op een Duitse priklocatie.Beeld Getty Images

Met dat besluit geeft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gehoor aan een advies van de Gezondheidsraad. Die stelde maandag dat wie eerder een prik van AstraZeneca heeft gekregen, beter beschermd was met een tweede prik van fabrikant Pfizer.

Uit vorige week gepubliceerde onderzoeksresultaten blijkt dat Pfizer na AstraZeneca ongeveer net zo goed de immuniteit aanwakkert als tweemaal Pfizer. Dat zou neerkomen op een bescherming van ruim 90 procent, tegenover de ongeveer 74 procent bescherming na tweemaal AstraZeneca.

Mengprikkers krijgen in de regel iets meer bijwerkingen, constateerde de Gezondheidsraad. Zo krijgen de Pfizer-na-Astra-prikkers in ongeveer een op de drie keer een koortsgevoel. Bij twee doseringen van ofwel Pfizer, ofwel AstraZeneca krijgt maar 10 tot 20 procent dat.

Of het combineren van prikken ook beter helpt tegen de besmettelijkere deltavariant van het virus, is vooralsnog onbekend. Maar een soort goede gok durft de Gezondheidsraad wel aan: ‘Aangenomen wordt dat hoge antistofniveaus goede bescherming bieden en daarmee kunnen bijdragen aan het tegengaan van verdere verspreiding van deze variant.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden