Mensen met azc in de buurt ervaren veel minder overlast dan ze vreesden

Het valt nogal mee om een asielzoekerscentrum in de buurt te hebben. Mensen met een azc in hun gemeente ervaren veel minder overlast dan van tevoren verwacht. Ze vinden een asielopvang ook vaker 'acceptabel' als die eenmaal is geopend.

Kinderen uit het opvangcentrum voor vluchtelingen Heumensoord, bij Nijmegen, op de weg langs het kamp. Beeld Marcel van den Bergh
Kinderen uit het opvangcentrum voor vluchtelingen Heumensoord, bij Nijmegen, op de weg langs het kamp.Beeld Marcel van den Bergh

Van de gehele bevolking zou tweederde een asielzoekerscentrum (azc) in de gemeente vooraf accepteren. Wel zeggen veel mensen erbij dat het aantal asielzoekers in verhouding moet blijven staan tot de grootte van hun dorp of stad. Als een azc er eenmaal is, kan zelfs driekwart ermee leven.

Dit blijkt uit een opiniepeiling van I&O Research onder ruim 3.300 Nederlanders. Ruim 200 van hen wonen in een straal van 500 meter rond een centrum voor asielzoekers.

Lees ook: Geldermalsen negeerde eerder geleerde lessen

Geldermalsen negeerde de lessen die elders uit de toestroom van asielzoekers zijn getrokken, schrijft Sander van Walsum in het commentaar van de Volkskrant.

De komst van een noodopvang of permanent azc brengt vaak emotionele reacties teweeg. Omwonenden vrezen fikse overlast. Deze week sprongen de agressieve protesten in Geldermalsen in het oog. Een menigte van honderden mensen demonstreerde met spandoeken tegen de huisvesting van 1.500 asielzoekers. Een enkeling stak vuurwerk af en gooide stenen door de ruiten van het gemeentehuis.

In werkelijkheid blijkt de overlast van asielzoekers niet zo groot: slechts 15 procent van de omwonenden ervaart overlast, terwijl 49 procent dat van tevoren verwacht. Vooral 'hangvluchtelingen' op straat worden hinderlijk gevonden. Ook diefstal en gevaarlijk gedrag in het verkeer worden relatief vaak genoemd.

Anderzijds vindt een kwart van de bevolking het leuk of interessant asielzoekers in de buurt te hebben, als ze eenmaal zijn neergestreken. Dat had maar 1 op de 8 van tevoren gedacht.

'Er zijn veel Nederlanders die allemaal nare dingen verwachten bij de komst van een groot azc', zei Jos Wienen, de burgemeester van Katwijk, vrijdag tegen de NOS. 'Die angst blijkt vaak nergens op gebaseerd. Er zijn genoeg grote azc's en daar hebben mensen eigenlijk helemaal geen last van.' Wienen voert namens alle burgemeesters het woord over asielzaken.

Protest bij het gemeentehuis van Geldermalsen waar een vergadering is over de de komst van een asielzoekerscentrum. Beeld anp
Protest bij het gemeentehuis van Geldermalsen waar een vergadering is over de de komst van een asielzoekerscentrum.Beeld anp

Berichtgeving

Het te negatieve beeld van asielzoekers is volgens I&O-onderzoeker Peter Kanne te wijten aan de berichtgeving door de media: negatieve ervaringen met asielzoekers komen steeds terug in het nieuws. Ook een politicus als Geert Wilders versterkt het beeld dat asielzoekers overlast veroorzaken.

De PVV blijft erbij dat asielzoekers gevaarlijk zijn. 'Omwonenden van azc's hebben wantoestanden doorgegeven bij ons Meldpunt overlast AZC. Dat geeft een duister beeld van vernedering van vrouwen en meisjes, intimidatie en bedreigingen', laat Kamerlid Sietse Fritsma weten. 'Deze negatieve ervaringen geven aan wat er daadwerkelijk rond azc's gebeurt, daar doet geen enkel ander onderzoek iets aan af.'

Slechts een beperkt deel van de bevolking blijkt de diepe afkeer van asielzoekers met de PVV te delen. Kanne ziet een kloof tussen PVV-kiezers en overige Nederlanders. Onder de aanhang van alle partijen vindt zeker 50 procent de opvang van asielzoekers 'onze morele plicht'. Bij de PVV geldt dat voor 16 procent. Ook vindt alleen van de PVV-stemmers een meerderheid een azc in hun gemeente per definitie onacceptabel.

'Het beeld is heel erg dat er veel weerstand is tegen asielzoekers', zegt Kanne. 'Een vertekend beeld, blijkt nu. Vooral de schreeuwers worden gehoord.'

Volgens Kanne is er voor gemeenten veel te winnen door zich te richten op de zwijgende meerderheid. 'Die moet je als gemeentebestuur meenemen. Ze moeten veel eerder worden betrokken bij een denkproces.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden