'Mensen helpen, chirurg worden'

Shawn Anderson woont in de Walt Whitman Houses, een project voor sociale woningbouw in Brooklyn. Er zijn slechtere plekken in New York om op te groeien, maar ook heel veel betere.


De sombere woontorens, met hun kleine donkere ramen, de futloze plantsoenen en de straten vol zwerfvuil vormen een schrale grond voor dromen. Toch hoeft Shawn, een vriendelijke, verlegen jongen, niet lang na te denken op de vraag wat hij later hoopt te worden. 'Dokter.'


Zijn vriendjes willen, net als een paar jaar oudere broer van hem, het leger in. Hij niet. 'Ik wil mensen helpen.'


Met zijn moeder heeft hij nooit over zijn grote wens gesproken. Zij werkt zelf niet. Zij heeft kinderen geadopteerd. Met zijn vijven - allemaal jongens - wonen ze bij de moeder. Hij heeft ook twee zussen. Maar die zijn niet meer thuis. Een van de twee woont in Barbados.


Kort nadat Shawn in de Bronx was geboren, is zijn vader overleden. Waaraan? 'Dat weet ik niet.' Net zo min als hij weet of zijn broer, die bij de marine zit, heeft gediend in Irak of Afghanistan.


Shawn zit op de Edward R. Murrow High School, in Midwood, Brooklyn. Staat bekend als een van de beste scholen in de VS. Shawn hoopt uiteindelijk chirurg te kunnen worden.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden